У Мостиська запросять Самбір для обміну досвідом в об’єднанні територіальних громад

У місті Мостиська Львівської області відбулося багатолюдне засідання за круглим столом за участі керівника Офісу реформ Львівщини В. Корецького, на якому обговорено об’єднання територіальних громад.

Мова йшла про створення Мостиської територіальної громади.

Перший заступник голови Мостиської РДА Н. Голуб, зокрема, зазначила, що тема об’єднання є на часі та важливою з огляду на перспективу. Підтримка об’єднання громад, підвищення їх спроможності, передача повноваження на місця та розвиток місцевої демократії – основні завдання, які мають бути здійснені для подальшого впровадження децентралізації, розвитку й наповнення реальним змістом місцевого самоврядування. І нам усім потрібно вчитися, як впроваджувати децентралізацію. Тому важливо вивчити досвід, де є вже громади, які оформили статуси та провели вибори у статусі об’єднаних громад. Їх перші проблеми треба врахувати та найти шлях їх уникнення.

Керівник Офісу реформ Львівщини В. Корецький акцентував увагу на перевагах об’єднання, де громада матиме можливість одержувати додаткові фінансові і майнові ресурси, базові дотації, прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції; ознайомив присутніх з всіма процедурними питаннями, пов’язаними з об’єднанням територіальних громад.

Віталій Корецький зазначив, що процес формування нової системи адміністративно-територіального устрою є безальтернативним. Разом з тим, створення самодостатніх територіальних громад потребує попереднього ґрунтовного аналізу їх ресурсного потенціалу, оцінки фінансово-бюджетних можливостей та перспектив розвитку.

За підсумками засідання запропоновано запросити представників двох об’єднаних територіальних громад Самбірського району поділитися досвідом. Прозвучали також пропозиції від сільських голів провести схід села з тим, щоб усе добре проаналізувати, щоб врахувати всі «за» і «проти».

Область:

Львівська область

Джерело:

«ZIK»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...