Децентралізація. Що далі?

Про те, як реформа адміністративного устрою, а одним словом – децентралізація – має принести відчутні позитивні зміни у кожне село, ми бачимо з телевізійних екранів, читаємо у газетах та чуємо з уст вседержавного та обласного керівництва вже от без малого рік – відколи був прийнятий Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Віднедавна маємо нагоду спостерігати, як облаштовують своє життя у перших 5 волинських громадах. А директор Офісу реформ в області Анатолій Пархом’юк запевняє: хоч і далеко не все гладко, але таки відбувається. І події ці – історичні.

– Наші громади – це Устилузька міська, Зимнівська сільська Володимир-Волинського району, Голобська селищна та Велицька сільська Ковельського і Смолигівська Луцького – вже зареєстрували свої ради, тепер вони отримали статус юридичної особи, набувають повноважень, що близькі до тих, які мають міста обласного значення, готуються до переходу на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом і потрохи перебирають на себе права повноцінного власника і господаря своєї території та майна.

Звісно, події історичні, проте все просто хіба на словах. А насправді голови новообраних громад не раз зазначали про труднощі, з котрими зіштовхнулися.

– Бути першими у справі реформування, та ще й коли законодавство потребує вдосконалення, завжди важко. Так, проблеми виникали з самого початку і досі їх не менше.

Наприклад, довгий час на рівні парламенту не ухвалювався закон, який чітко визначає процес реєстрації, та й узагалі – всі норми, за якими передача тих повноважень відбувається. Тепер виникають питання із передачею майна, що на балансі району. Або й навіть ситуації, котрих ніхто не міг передбачити. Наприклад, голова сільської ради, що увійшла у склад громади, за законом, має виконувати функції старости. А він зараз у зоні АТО. От і міркуємо разом, що робити. Кожна така ситуація – досить унікальна. Та, повірте, люди, які пішли на це об’єднання, вже однозначно лідери та ініціатори, тож і вихід, відповідно, завжди знаходять. Звісно, не без допомоги, у першу чергу, й наших експертів.

Треба мати віру у справу, наполегливо йти до поставленої мети. І такі люди –небайдужі, ініціативні, прагматичні – є. Ми це побачили. Вони здатні взяти на себе відповідальність. На їхньому прикладі ми сформуємо чітку систему, за якою всі наступні громади будуть іти вже значно легше і впевненіше – протоптаною дорогою реформи. Хоча, і це не варто заперечувати: кожному доведеться наступити на свої децентралізаційні граблі. Більше - ТУТ

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...