Сергій Чернов: У разі вивіреного стратегічного рішення вже через рік люди побачать переваги об’єднання громад

Голова обласної ради охарактеризував ситуацію, що склалася довкола об’єднання громад у державі та на Харківщині зокрема.

«Ухвалений закон про добровільне об’єднання територіальних громад є складовою Концепції щодо реформування органів місцевого самоврядування і регіональної політики.

Минулого року у нашій державі було створено 159 об’єднаних територіальних громад, які об’єднали близько тисячі маленьких громад з 12 тисяч, що є в Україні.

Вже 25 жовтня 2015 року у 159 об’єднаних громадах відбулися вибори депутатського корпусу і керівних органів. І ці громади вийшли на самостійний бюджет. Тобто, вони не працюють ні з районом, ні з областю, а винятково напряму з Міністерством фінансів. У них є змога приймати програми соціального та економічного розвитку, бюджет об’єднаної територіальної громади та інвестиційні програми», - розповів Сергій Чернов.

За його словами, у Харківській області на сьогодні «створено три об’єднані територіальні громади. Одна з них, Старосалтівська Вовчанського району, виходить на вибори 27 березня поточного року.

Інші дві об’єднані територіальні громади, відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації, вже створені, і проходять процедуру юридичної легалізації на урядовому рівні. Це Пісочинська територіальна громада, до якої ввійшли Пісочинська, Коротичанська та Березівська селищні ради, та Мереф’янська об’єднана громада у складі Мереф’янської міської ради та Утківської сільської ради. Вибори в цих громадах будуть призначені Центральною виборчою комісією для перезавантаження керівних органів та надання громадам можливості працювати за новими, розширеними можливостями».

Цей шлях, підкреслює голова обласної ради, пройшли майже всі європейські країни, щоб громади стали спроможними виконувати власні повноваження, надавати населенню якісні адміністративні послуги, соціальну та медичну допомогу якомога ближче до місця проживання людей.

«Хочу наголосити, найважливіше тут – не об’єднання заради об’єднання, а створення самодостатніх громад з відповідною податковою базою, що давала б змогу виділяти кошти на розвиток громади. Об’єднані територіальні громади, крім додаткових податків, отримають у своє розпорядження найголовніше – землю, яка знаходиться за межами сільської чи селищної ради, але в межах об’єднаної громади. У разі вивіреного стратегічного рішення вже через рік люди побачать переваги об’єднання громад», - зазначив Сергій Чернов.

Область:

Харківська область

Джерело:

Сайт Харківської обласної ради

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...