Якщо особливості місцевого самоврядування дадуть можливість реінтегрувати Донбас, то чому цього не може бути в Конституції України? – Володимир Гройсман

Попри шквал критики і ворогів децентралізації, так чи інакше, зміни до Конституції України відбудуться, так чи інакше, відбудеться повноцінна децентралізація. На цьому наголосив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман у програмі «Децентралізація. Влада. Громади» телеканалу «Рада».

«В децентралізації є вороги. Вони будуть використовувати будь-які інструменти і нав’язувати суспільству будь-які думки, щоб зупинити цей процес. Я думаю, що Росія буде аплодувати, якщо ми завалимо децентралізацію. Корупціонери і олігархи теж будуть аплодувати, бо вся влада буде зосереджена в 2-5 руках. Далі будуть ділити посади, хто буде головою адміністрації, хто буде начальником того чи іншого управління. Це неправильно. Це призводить до знищення нашої держави. Так чи інакше, відбудуться зміни до Конституції, так чи інакше, відбудеться повноцінна децентралізація. Насправді,  Конституція – це точка незворотності проведення децентралізації. Після внесення конституційних змін, ми говоримо, що радянське минуле відійшло вже насправді в минуле, будуємо дуже серйозну систему місцевого самоврядування, зміцнюємо державу, починаємо справжній рух до Європейського Союзу. Ми всі розуміємо, що децентралізація - це ключ до розвитку демократії в країні», - сказав Володимир Гройсман.

Він спростував існування в проекті змін до Конституції України норми, яка начебто визначає особливий статус Донбасу: «Один пункт у змінах до Конституції говорить про те, що будуть запроваджені особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Районах! Областей там немає. Ніяких спеціальних статусів там немає. А нам одразу нав’язали, що там є статус».

За його словами, особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу необхідні для якісного, повноцінного відновлення й розвитку його території.

«Очевидно, Донбас розвалений. Ці злодії, якщо м’яко казати, вони все розвалили. Його треба відновлювати. Тому в певних районах можуть бути особливості місцевого самоврядування – можливо інша податкова система, можливо інше розчеплення (податків – Ред.), бо треба буде відновлювати дуже багато речей. От в цьому можуть полягати особливості місцевого самоврядування. Якщо це дасть можливість реінтегрувати Донбас, навести там лад, то чому це не може бути в Конституції України? В чому тут проблема? Я б сказав так: ті, хто це  продукує (підмінює поняття «особливості місцевого самоврядування» на «окремий статус Донбасу – Ред.), хто нав’язує цю думку, ці люди сіють паніку. Не можу сказати, що ці люди є патріотами України. Скоріше це ті, хто хоче зруйнувати наш шанс на нормальне якісне життя», - пояснив Володимир Гройсман.

 

Програма «Децентралізація. Влада. Громади» організована та виходить за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

21.12.2015 - 11:43 | Переглядів: 12669
Якщо особливості місцевого самоврядування дадуть можливість реінтегрувати Донбас, то чому цього не може бути в Конституції України? – Володимир Гройсман

Відео:

Теги:

Володимир Гройсман Конституція

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...