Об’єднаним громадам важливо мати хоча б невеликі, але швидкі перемоги, - В’ячеслав Негода

Кожна об’єднана територіальна громада повинна мати власну стратегію розвитку, в рамках реалізації якої можна буде отримати швидкі позитивні результати.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час наради представників центральних органів виконавчої влади з головами об’єднаних територіальних громад.

За його словами, значна увага Уряду, експертів і донорських організації зараз приділяється всебічній підтримці і допомозі громадам, які об’єдналися. При цьому громади мають розуміти, що їх успіх передусім залежить від їхніх власних зусиль, в тому числі у створенні стратегій розвитку.

«Ми можемо залучати скільки завгодно грошей і експертів. Але треба розуміти, що є речі, які вам треба робити самим і вже зараз. Дуже важливо, щоб ви мали хоча б невеликі, але швидкі перемоги. Будь в чому, в будь-яких питаннях місцевого розвитку», - звернувся В’ячеслав Негода до голів об’єднаних громад.

«Ми розуміємо, що це непросто. Далеко не в кожній громаді є фахівці, які можуть розробити таку стратегію, згенерувати якісний проект розвитку. Але розпочинайте хоча б з самих простих завдань. А ми і наші партнери вам допоможемо», - сказав В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра повідомив, що зараз формується експертна команда, яка відвідає більшість об’єднаних громад, щоб на місті активізувати роботу по створенню таких стратегій.

«Ми також працюємо з державними інститутами і донорськими організаціями, спонукаючи їх надати допомогу усім об’єднаним громадам у створенні схем планування територій, без яких розвиток майже неможливий. Навіть отримавши землю за межами поселень, без належної документації ви не зможете ефективно її використати, щось запропонувати інвесторам», - сказав В’ячеслав Негода і додав, що попередня згода донорів на надання такої підтримки громадам вже є.

При цьому Перший заступник Міністра підкреслив, що не варто чекати, що хтось прийде і вирішить усі місцеві проблеми. «Робити середовище комфортним для мешканців вам все одно доведеться самостійно: прибирати сміття, чистити річки та ліси, робити благоустрій, озеленення, освітлення, ремонтувати школи, створювати ФАПи. Ніхто за вас і краще, ніж ви цього не зробить. І нехай це не буде питанням лише голови і місцевих депутатів, максимально активізуйте жителів громади, залучайте їх до вирішення місцевих проблем», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, раніше з В’ячеслав Негода зазначав, що підтримка реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади не обмежується лише об’єднаними громадами.

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...