Децентралізація розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії, - Крістос Джакомопулос

Редакція сайту «Децентралізація влади» пропонує читачам ексклюзивне бліц-інтерв’ю Крістоса Джакомопулоса, Спеціального представника Генерального Секретаря Рада Європи в Україні.

В Україні швидкими темпами просувається реформа місцевого самоврядування. 159 об’єднаних територіальних громад провели перші місцеві вибори. Однак урядовці, експерти в один голос заявляють, що без змін до Конституції України в частині децентралізації реформа буде неповноцінною. На Вашу думку, чому Україні так важливо прийняти зміни до Конституції в частині децентралізації?

Крістос ДжакомопулосКонституція є правовою основою країни. Дійсно, деякі зміни – в сфері децентралізації влади та правосуддя – можуть бути здійснені і без внесення змін до Конституції. Однак, справжні реформи в такому випадку не відбудуться. А реалізувавши тільки невеликий відсоток з усіх необхідних трансформацій, загальна цінність змін може виявитись дуже обмеженою. Реформи, що проводяться, залишатимуться крихкими, а їх сталість опиниться під загрозою. Україна не може бути сучасною, демократичною та процвітаючої Європейською державою без оновлення Конституції. Внесення змін до Конституції є обов’язком українських політиків перед українськими громадянами.

Як протистояти політиканським заявам, що децентралізація зашкодить країні?

Ми можемо протистояти таким заявам просто говорячи правду. Децентралізація приносить як економічні, так і демократичні переваги. Я не знаю жодної великої демократичної країни, яка одночасно є і високоцентралізованою, і дуже багатою. Крім того, децентралізація необхідна для забезпечення системи стримувань і противаг у структурі влади. Якщо занадто багато сили буде зосереджено в руках київської еліти, то це може призвести тільки до більших зловживань, аніж у випадку, коли владу буде розподілено між різними органами влади відповідно до принципу законності. Децентралізація також розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії.
Місцеві влади є ближчими до громадян, відповідно перебувають під їх пильною увагою і краще знають місцеві потреби. Заяви, що децентралізація зашкодить країні, викривлюють реальність і грають на страхах людей.

Як децентралізація влади в Україні може допомогти розвитку кожної області і кожного села, міста?

Завдяки децентралізації влади органи місцевого самоврядування зможуть розробляти і здійснювати політики,спрямовані на зростання економіки, покращення якості послуг для населення та збереження навколишнього середовища. Більше ресурсів, зокрема фінансових, залишатиметься на рівні міст, сіл, селищ і областей. Там зменшиться рівень бюрократії, а рівень місцевої ініціативи навпаки збільшиться. Звичайно, децентралізація не означає, що органи місцевого самоврядування перебуватимуть поза межами жодного контролю й зловживатимуть своїми повноваженнями. Навіть у високо децентралізованих країнах,  верховенство права, боротьба з корупцією та злочинністю залишаються важливими прерогативами центральної влади. Крім того, уряд підтримуватиме фінансово слабкі органи місцевого самоврядування й вони отримуватимуть допомогу через спеціальні схеми фінансового вирівнювання.

Що несе децентралізація влади для кожного громадянина України?

Сильніший місцевий економічний розвиток, висока якість послуг, більша підзвітність і кращий доступ до тих, хто приймає рішення,  - ось те, що кожен громадянин може очікувати і реально отримати завдяки децентралізації влади. Звичайно, такі вигоди не з’являться всі і відразу після ухвалення нового законодавства. Децентралізація влади і зміцнення місцевого самоврядування - це процес, який повинен тривати протягом певного періоду часу, щоб продемонструвати результати у повній мірі.

Редакція сайту «Децентралізація влади» висловлює щиру подяку  Програмі Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

24.11.2015 - 19:16 | Views: 11510
Децентралізація розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії, - Крістос Джакомопулос

Tags:

Council of Europe Constitution

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...