Як розповідати про децентралізацію цікаво і доступно

17 листопада відбулосяперше засідання прес-клубу, організованого Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування. Працівники телебачення, газет і онлайн-ЗМІ разом з радниками Одеського ЦРМС обговорили тему: «Децентралізація: як доступно і об'єктивно висвітлювати реформу у ЗМІ».

«Наша діяльність була б неповною без журналістів, тому ми, з одного боку, вдячні вам за співпрацю і висвітлення реформи, а з іншого – пропонуємо нові форми діалогу, посилення нашої взаємодії, сподіваємося на конструктивний діалог і ваші пропозиції, а зі свого боку гарантуємо усебічну підтримку», - привітала учасників прес-клубу директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожен.

Про загальні засади реформи, кращі практики та історії успіху об’єднаних територіальних громад Одещини, а також про діяльність Одеського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, і напрямки висвітлення децентралізації в ЗМІ розповіла радник з питань комунікації Євгенія Генова. «Розповідати читацькій та глядацькій аудиторії про реформи – завжди складно. Тому хочеться, щоб за сухими цифрами, розрахунками і методиками у ваших матеріалах завжди були історії про людей і те, як реформа змінила їх життя. А таких історій чимало», - зазначила вона.

Про методику формування спроможних об’єднаних громад, проблеми адміністративно-територіального устрою та досвід інших країн розповіла радник з питань децентралізації Оксана Гуненкова. А розповідь радника з питань управління місцевими фінансами Олесі Голинської була присвячена питанням формування бюджетів об’єднаних громад, особливостям бюджетної політики наступного року, фінансуванню освіти і медицини.

Найбільше журналістів цікавили проблеми та ризики, які виникають під час реалізації реформи. «Наприклад, зараз місто Одеса фактично лишилося поза процесом об’єднання громад. Хоча чимало населених пунктів, які знаходяться поруч, використовують інфраструктуру міста. Сьогодні ми почули від вас цікаву інформацію про перспективі створення агломерацій та про приєднання громад до міст обласного значення, а також про те, якими шляхами може піти наше місто у разі реалізації цих законопроектів. Гадаю, це буде цікаво нашим читачам», - зазначив незалежний журналіст Володимир Саркісян.

На думку журналістки з Татарбунарського району Вікторії Алексеєнко, висвітлення децентралізації часто гальмується у районних ЗМІ через політичну заангажованість і залежність. «Попри роздержавлення районних газет, на жаль, констатувати їх незалежність поки що не доводиться. Крім того, є чимало питань до фаховості і обізнаності журналістів місцевих видань. Тому я сподіваюся, що робота такого прес-клубу продовжиться, адже, наскільки я бачу, пул зацікавлених журналістів уже сформовано, тож перші кроки вже зроблено. Ми були б зацікавлені у проведенні подієвих заходів, зростанні інформаційних приводів, можливо, варто проводити схожі заходи або семінари і в районах за так званим кущовим принципом. Там скучили за фаховими порадами та об’єктивною інформацією», - вважає журналістка.

Журналісти Одеси і області постійно беруть участь у різноманітних заходах, які ініціює Одеський ЦРМС, тож цю співпрацю буде посилено і урізноманітнено за порадами самих журналістів, які надійшли під час роботи прес-клубу.

20.11.2017 - 12:26 | Views: 11550

Attached images:

Область:

Одеська область

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...