Вперше в Україні сільський ЦНАП Дніпропетровщини видає біометричні паспорти – Валентин Резніченко

У ЦНАПі Олександрополя Солонянського району запрацювало нове обладнання з видачі біометричних паспортів. Тепер, аби отримати ID-картку чи закордонний паспорт, не треба їхати до райцентру – усе в одному місці і без черг. Загалом у сільському ЦНАПі доступні майже 120 адмінпослуг, повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.
«Наближати до людей якісні адмінпослуги – одне із завдань децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко. На Дніпропетровщині працює 56 ЦНАПів, де можна отримати майже 200 послуг, – зауважив Валентин Резніченко. – Сьогодні стала доступною видача біометричних паспортів у сільському ЦНАПі. Це унікальний випадок для України», – зазначив Валентин Резніченко. 
Майже 2,5 тисячі мешканців Олександрополя та прилеглих сіл мають змогу отримати паспортгромадянина України у формі ID-картки та біометричний закордонний паспорт. Для цього більше не доведеться долати 50 км до райцентру. Достатньо завітати до місцевого ЦНАПу, який знаходиться у будівлі Олександропільської сільської ради. 
У складі нової робочої станції є все необхідне – від принтеру та фотокамери до сканеру відбитків пальців і планшету для електронного підпису. 
«Аби придбати й запустити це обладнання, довелося докласти чимало зусиль. Шлях був тернистий, але ми його подолали за підтримки ДніпроОДА. Кінцевий результат – надання мешканцям якісних адмінпослуг», – наголосила Олександропільський сільський голова Людмила Муркович. 
Паспорт у вигляді картки видається громадянам України з 14 років. Оновлення – у 18-ть. Після цього строк дії документу – 10 років. 
«Вперше отримую такий паспорт. У ньому – біометричні дані людини: від відбитків пальців до цифрового фото. Такий документ більш захищений від підробок. Це практикується в Європі – тепер буде і в нас», – поділився 14-річний Віталій Маковський. 
Жителька Олександрополя Оксана Гармаш прийшла до ЦНАПу з документами на біометричний закордонний паспорт. Каже, планує наступного року махнути в Туреччину. 
«Давно мріяла про закордонний паспорт. Та щоб його оформити, треба було неодноразово з’їздити до Солоного і витратити чимало часу. Зараз зручно, все на місці», – розказала жінка. 
У ЦНАПі наголошують: послугою з отримання закордонного паспорту може скористатися будь-хто незалежно від місця прописки. Вартість – 557 грн. Перший ID-паспорт оформлюється безкоштовно і лише за місцем проживання.
Олександропільський ЦНАП став другим в області, де запрацювало обладнання з видачі «біометрії». Такі паспорти вже видають в ЦНАПі Кривого Рогу. Незабаром аналогічну адмінпослугу можна буде отримати у Дніпрі, Кам’янському, Слобожанській і Апостолівській об'єднаних громадах.
Наразі на Дніпропетровщині Центри надання адмінпослуг та їхні філії працюють: 22 – у районах, 23 – в містах, 9 – в об’єднаних громадах, 2 – в селах. Це найбільше в Україні.

Tags:

Administrative services

Область:

Дніпропетровська область

Source:

Дніпропетровський Центр розвитку місцевого самоврядування

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...