Посол Європейського Союзу зустрівся з представниками об’єднаних громад Одещини

У вівторок, 24 жовтня, в приміщенні Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування посол Європейського Союзу Хюґ Мінґареллі зустрівся з представниками об’єднаних територіальних громад Одеської області, облдержадміністрації, журналістами.

Під час круглого столу на тему: «Децентралізація на Одещині: перші досягнення та проблеми функціонування» представники ОТГ розповіли як про успіхи реформи, так і про ті питання, вирішення яких значно спростило б роботу органів місцевого самоврядування.

Розповідаючи про досягнення Великомихайлівської ОТГ за два роки з моменту її утворення, голова громади Тетяна Жарська відзначила, що місцевий бюджет зріс практично у 10 разів, а кількість реалізованих проектів є непорівняною навіть з останніми 20 роками:

«Ми отримали гроші і повноваження, але отримали й відповідальність, і прекрасно це розуміємо. Зі свого боку, ми би хотіли, аби наші законодавці швидше реагували на виклики реформи, яка не стоїть на місці, і рухалися вперед разом з нами. Наприклад, зараз гостро стоїть питання надання нам повноважень у розпорядженні землями за межами населених пунктів, хотілося б, щоб це питання було вирішено якомога скоріше», – зазначила очільниця громади.

У свою чергу, перша заступниця голови Красносільської ОТГ Марина Архірій розповіла, що основною перевагою реформи вважає зміни в системі управління:

«Ми відходимо від адмінуправління, яке було за радянських часів, і сьогодні вже влада розуміє, що вона є сервісом, який надає послуги населенню. І ще одна перевага – у зв’язку з утворенням ОТГ між ними виникає здорова конкуренція, яка йде лише на користь».

Голова Авангардівської селищної ради, де цієї неділі відбудуться перші вибори у новоствореній ОТГ, Сергій Хрустовський також наголосив на перевагах реформи децентралізації:

«Тільки ледачі мої колеги можуть скаржитися на цю реформу і нічого не робити. Ми за останні два роки, завдяки реформі, навіть ще не об’єднавшись, зробили більше, ніж за попередні 15. І ще один великий плюс зі сторони держави: нарешті почало працювати Державне казначейство, без затримок і перебоїв, як це було раніше, коли органи місцевого самоврядування не могли отримати власні кошти, що були на рахунках».

Заступниця голови Біляївської ОТГ Надія Гончаренко подякувала Одеському Центру розвитку місцевого самоврядування за допомогу, яка надається громадам:

«Експерти супроводжують нас на цьому нелегкому шляху, ми відчули дуже велику допомогу від ЦРМС, адже було нелегко ще й тому, що ми йшли першими».

Вислухавши представників ОТГ, посол ЄС Хюґ Мінґареллі запевнив, що отримані коментарі і пропозиції будуть озвучені ним під час спілкування з представниками міністерств та інших центральних органів влади.

Голова Правління Установи “Центр розвитку місцевого самоврядування” Олена Томнюк розповіла про основні напрямки, за якими наразі триває реалізація реформи в Україні, окреслила головні завдання, зокрема у секторальних реформах, що стоять зараз перед різними гілками влади, та акцентувала увагу на важливості взаємодії між їх представниками.

Розповідаючи про функціонування громад області, заступниця голови Одеської облдержадміністрації Світлана Шаталова висловила впевненість у тому, що об’єднані громади будуть дійсно потужними, самодостатніми і спроможними та закликала службовців органів місцевого самоврядування активніше реалізовувати інфраструктурні та інші проекти.

Підсумовуючи результати круглого столу, директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожен зауважила, що об’єднані громади – дуже різні, у кожної є свої переваги та особливості, що вимагає й особливих підходів до вирішення тих чи інших проблем:

«Крім того, всі ми знаємо, що в Україні, як і в інших країнах Європи, триває активний процес урбанізації, тому громади потребують пошуку інструментів, яким чином повернути молодь після навчання у великих містах. Ми організовуємо спілкування між представниками громад не лише Одеської області, а й інших областей. Зараз делегація Одещини, наприклад, відвідує Вінничину з метою ознайомлення з досвідом поводження з твердими побутовими відходами. І такий обмін досвідом є дуже корисним. Крім того, зазначу, що потрібно постійно підвищувати кваліфікацію посадових осіб органів місцевого самоврядування, оскільки законодавство змінюється, і потрібно ретельно стежити за цим та відповідати новим вимогам. Тому ми намагаємося надавати підтримку громадам, аби підвищити рівень кваліфікації фахівців та надавати знання у відповідних сферах», – розповіла директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування.

24.10.2017 - 17:50 | Views: 14863
Посол Європейського Союзу зустрівся з представниками об’єднаних громад Одещини

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Одеська область

Source:

Одеський Центру розвитку місцевого самоврядування

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...