В Одесі стартував Перший форум регіонального розвитку «Південна мрія»

Сьогодні, 19 жовтня, в Одесі розпочав свою роботу Перший форум регіонального розвитку для об’єднаних громад Одеської, Миколаївської та Херсонської областей «Південна мрія». Захід організовано за ініціативи Одеського, Миколаївського та Херсонського Центрів розвитку місцевого самоврядування та за організаційної підтримки Одеської, Миколаївської та Херсонської обласних державних адміністрацій і Одеської обласної ради. Крім того, у форумі також взяли участь представники Полтавщини і Сумщини.

Відкриваючи захід, директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен наголосила, що його головна мета - обговорення питань сучасної регіональної політики, інформаційна підтримка регіонального розвитку та обмін кращими практиками місцевих і регіональних проектів, та висловила сподівання, що подібні форуми відбуватимуться регулярно та стануть важливим елементом допомоги об’єднаним громадам.

Заступник голови Одеської ОДА Світлана Шаталова зауважила, що разом з додатковими повноваженнями громади отримують і додаткові обов’язки, і тому їм важливо ретельно працювати, зокрема, і над розробкою стратегій розвитку, інфраструктурних проектів тощо. «Реформі три роки, і ми вже маємо відчутні результати: об’єднані громади отримали нові повноваження і ресурси, а з ними і нові можливості. На 1 січня 2017 в Одеській області діяло 11 ОТГ, впродовж 9 місяців поточного року утворено ще 14. На форумі ми маємо можливість обмінятися досвідом, ознайомитися, яким чином функціонують громади в інших регіонах, та взяти для себе цікаві приклади для подальшого розвитку», - зазначила вона.

Заступник голови Одеської обласної ради Юрій Дімчогло зауважив, що створення об’єднаних громад має відбуватися винятково на добровільній основі та з урахуванням територіальних і етнічних особливостей у регіонах.

Детально про діяльність Центрів розвитку місцевого самоврядування в Україні й ту практичну і методичну допомогу, яку вони надають громадам, розповіла менеджер південно-західного хабу Програми «U-LEAD з Європою» Юлія Грицку-Андрієш. З презентацією на тему «Нова регіональна політика України: перші здобутки та завдання на перспективу» виступив керівник групи радників з впровадження регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою» Юрій Третяк.

Також про досвід Одеської і Миколаївської областей у сфері стратегічного планування розповіли директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОДА Дмитро Радулов та директор Департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОДА Марина Васильєва. Зацікавили учасників і виступи представників міжнародних програм: Вікторії Тараненко, ключового експерта бренч-офісу Спільної операційної програми ЄС «Румунія-Україна 2014-2020», і Анни Білявської, координатора проектної діяльності UNDP в Одеській області.

Панельну дискусію на тему «Децентралізація як можливість створення самодостатніх громад» провели спільно директори регіональних Центрів розвитку місцевого самоврядування: Одеського – Юлія Молодожен, Миколаївського – Валентин Бойко, Херсонського – Оксана Сілюкова, Сумського – Олександр Хоруженко. Представники об’єднаних громад виступили з пропозиціями щодо заходів та тієї підтримки, яку б могли надавати ЦРМС громадам, зокрема, щодо тематики тренінгів і семінарів, виїзних навчань, обміну досвідом між областями тощо. Учасники форуму подякували організаторам за його проведення та зазначили, що подібні зустрічі якнайкраще сприяють налагодженню взаємозв’язків між громадами та допомагають їм у процесі засвоєння законодавчих змін і впровадження реформ в Україні.

«Ми дуже сподіваємося, що такий форум стане традиційним, представники наших ОТГ із захопленням дізналися про досвід інших громад, поділилися своїми здобутками, поспілкувалися, послухали цікаві доповіді експертів, обмінялися корисними контактами. Не можна реалізовувати реформи, перебуваючи у замкненому просторі, не можна впроваджувати зміни без фахової підтримки, без навчання. Тому важливість таких форумів, семінарів, зустрічей важко переоцінити», - зазначила директор Полтавського ЦРМС Ірина Балибіна.

Завтра, 20 жовтня, форум продовжить свою роботу, представники громад презентуватимуть свої досягнення і напрацювання у сфері кращих практик та розробці стратегій розвитку на найближчі роки.

19.10.2017 - 13:32 | Views: 12016

Attached images:

Область:

Одеська область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...