Ми надаємо можливість муніципалітетам створювати свою податкову базу, — Зубко

Одним із найважливіших напрямків реформи є децентралізація лідерства. Громади потребують фахових і драйвових лідерів, які продовжать реформу децентралізації в активній фазі і поглиблять її секторально. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у рамках Київского міжнародного економічного форуму.

«Ми запускаємо шляхи конкуренції між регіонами. Кожний регіон визначає власну стратегію економічного розвитку і залучення інвестицій. Важливий чинник – залучення і виховання кваліфікованих кадрів, здатних забезпечувати прибутки. Громади потребують ефективних регіональних лідерів, здатних забезпечити кваліфікований персонал, організувати базу для його підготовки на усіх рівнях – від вищої до професійно-технічної освіти. А зрештою, — створити у громадах інфраструктуру для життя, що спонукатиме молодь лишатися у громаді», — зауважив Зубко.

За його словами, державний бюджет-2018 складатимуть за проектно-цільовим принципом. «Цього року ми вже запропонували громадам складати короткострокові і середньострокові плани бюджетування. Даємо можливість місцевому самоврядуванню створювати свою податкову базу. Важливо планувати на 2-3 роки не тільки соціальну інфраструктуру, але й напрямки, які дозволять залучати інвестиції. Маємо приклади залучення інвесторів до співпраці, коли за рахунок ПДФО відновлюється інфраструктура цього ж підприємства – дороги, зовнішнє освітлення, школи, дитячі садочки тощо. Ідеться про договірні засади місцевої громади, її лідера та інвестора», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, важливим питанням для громад є створення умов навчання та підвищення кваліфікації персоналу. «Якісного зростання зарплати не буде, поки на ринку праці не буде належної конкуренції за робочі руки між інвесторами. Маємо стимулювати розвиток людського потенціалу, збільшувати зарплати, аби зростали відрахування ПДФО у розвиток територій», — наголосив урядовець.

На його думку, одним із найважливіших напрямків програми європейських коштів є інвестиції у розвиток людського потенціалу. «Маємо вкладати у людський потенціал, створюючи конкурентну боротьбу за якісний персонал. Відтак, будемо підтримувати програми кооперації областей, зокрема на субрегіональному рівні. Це дозволятиме залучати інвестиції і показувати державі перспективні напрямки розвитку. Державні кошти, зокрема ДФРР та відповідних субвенцій, мають підтримувати не тільки базові сервіси, але і напрямки, що розвивають малий і середній бізнес», — зауважив Зубко.

Він назвав перспективним механізм надання грантової підтримки підприємцям, готовим організувати бізнес на територіях громад. «Мале і середнє підприємництво створить фундамент національної економіки і максимальну податкову базу громад», — зазначив Геннадій Зубко.

06.10.2017 - 19:43 | Views: 9904
Ми надаємо можливість муніципалітетам створювати свою податкову базу, — Зубко

Tags:

H.Zubko

Source:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...