Обмін досвідом в рамках програми «Маршрути успіхів»

Спільно з консультантами Офісу реформ у Київському регіональному відділенні Асоціації міст України та журналістами, голови сільських рад які планують утворити в майбутньому Березівську (Макарівського району) та Томашівську (Фастівського району) об’єднані територіальні громади відвідали Іршанську об’єднану територіальну громаду Житомирської області.

Майбутня Березівська ОТГ на даний момент чекає висновок від Київської обласної державної адміністрації щодо відповідності Конституції та Законам України проектів рішень „Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Тому для представників цієї громади було важливо поспілкуватися з тими хто вже об’єднався і працює по – новому.

Візит був корисним також і для представників Томашівської сільської ради яка теж ініціювала процес об’єднання. Голова та депутати сільської ради мали можливість ознайомитись з успіхами Іршанської ОТГ та оцінити наскільки для них прийнятний такий формат розвитку в умовах реформи децентралізації та об’єднання територіальних громад.
Захід відбувся 26 вересня в рамках програми «Маршрути успіхів», проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за фінансової підтримки USAID, на тему: «Виконання повноважень з управління установами освіти та охорони здоров’я».
Іршанська селищна ОТГ об’єднує 5 населених пунктів, населенняскладає 7482 жителів. Бюджет Іршанської ОТГ збільшився у понад 5,5 раз порівняно з минулим роком. Об’єднана громада почала реформу змедичної сфери, децентралізація принесла у громаду неабиякі можливості: було створено Комунальний заклад охорони здоров´я «Іршанський Центр первинної медико-санітарноїдопомоги», здійсненокапітальний ремонт та тепловусанаціюбудівлі: влаштування шатрової покрівлі, утеплення фасадів та підлоги, замінавікон та дверей, влаштування енергозберігаючих технологій (освітлення та опалення). За цей проект з розвитку медицини громада у 2016 році стала переможцем конкурсу «Кращі практики місцевогосамоврядування». 
Завдяки створенню Іршанської об’єднаної громади купили шкільний автобус, що дає дітям із сусідніх сіл можливість без проблем доїжджати до школи, яку в майбутньому планують зробити опопрною. Голова Іршанської ОТГ Рак Анатолій Борисович висловив свою позицію щодо комплексності в підходах реалізації будь яких проектів, як державних та і місцевих. Голова навів приклад, якщо проводиться ремонт лише ззовні школи то це ще не показник реалізації успішного проекту, школа має бути відремонтована як з зовні так і зсерединиі тільки тоді можна вважати це успіхом. Анатолій Борисович запропонував гостям відвідати Іршанський навчально – виховний комплекс «Гімназія – дошкільний навчальний заклад», Іршанський комунальний заклад охорони здоров’я «Іршанський центр первинної медико – санітарної допомога», школу мистецтв Центр естетичного виховання.
Гостям було цікаво дізнатись про те, як створювалась та функціонує об’єднана громада, як приймаються рішення в громаді, організаційна структура міської об’єднаної територіальної громади, бюджет, облаштування закладів охорони здоров’я.
Голова селища пояснив присутнім, що процес децентралізації дуже складний, але він того вартий. Варто ставати ініціатором оскільки гірше точно не буде. Анатолій Борисович повідомив що в об’єднанні є позитивні моменти: завдяки об’єднанню покращилась комунікація з владою, вдалося вдосконалити надання послуг у сфері освіти, охорони здоров’я, послуг які віддалені від громадян (перехід на дистанційну форму обслуговування). 
Делегації з Київщини на всі питання дали вичерпні відповіді та розповіли гостям по досягнення та ті питання над якими працюють: Рак А.Б. - селищний голова, Одноворченко О. В. - заступник голови, Денисенко К. О. - секретар ради.
Зустріч була плідною, учасники отримали вичерпні відповіді на свої питання, обмінялись контактами, отримали натхнення і віру в зміни.

Область:

Київська область Житомирська область

Громади:

Іршанська селищна об’єднана територіальна громада Іршанська територіальна громада

Source:

Асоціація міст України

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...