«Бібліотека і громада: партнерство заради стійкого успіху»

 «Бібліотека і громада: партнерство заради стійкого успіху» - під такою назвою пройшов 2 обласний форум бібліотечних працівників. На якому обговорювали питання роботи книгозбірень в умовах, децентралізації, Євроінтеграції і не лише.

У зв’язку з реформами які тривають в Україні, зміни не обійшли стороною і бібліотечну сферу. Це передусім стосується скорочення бібліотек у об’єднаних територіальних громадах, які на шляху утворення, розповідає Директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка Наталія Філяк. 
Наталія Філяк – директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка: «Процес триває і закриття бібліотек воно не є легітимним так би мовити, тому що закрити бібліотеку може тільки Міністерство культури України, а закриваються , на жаль,  бібліотеки без дозволу Міністерства культури, це порушення прав наших бібліотечних. Людина яка живе в селі вона до своєї бібліотеки   прийде, то якщо бібліотека буде одна на 2, 3, 4 села, то це звичайно ви самі розумієте, що не кожна людини туди піде».
Для того аби не допустити закриття установ та обговорити питання партнерських відносин між бібліотеками, на форум запросили директорів централізованих бібліотечних систем області,голів та заступників Об’єднаних територіальних громад.
Юрій Юзва – голова Недобоївської  ОТГ Хотинського району: «Це питання досить легко вирішується, децентралізація передбачає передання повноважень. Коли ми подивилися чи потрібно нам бібліотечну систему забирати до себе в ОТГ, ми вияснили що не потрібно нам поки що, чому? У нас 4 бібліотеки, 4 працівника можуть щось зробити кардинально для громади чи для району – ні. Тому ми прийняли однозначне рішення, що наші бібліотеки залишаються при Центральній районній бібліотеці , де можемо зробити певні заходи, певні дії і це дає більший розвиток нашим бібліотекам. Адже лишитися одному в полі – буде важко».
Так як процес децентралізації затягнувся, продовжує голова Недобоївської  ОТГ -  Юрій Юзва, бібліотеки наразі виконують важливу роз’яснювальну роботу з односельчанами стосовно реформ.
Юрій Юзва – голова Недобоївської  ОТГ Хотинського району: «Адже людина якщо не володіє що таке децентралізація і що воно їй дасть в майбутньому , звичайно людина супротив, бо це щось нове. А якщо ми про нове знаємо значить ми його не боїмось».
Олена Мігай – директор Герцаївської Централізованої бібліотечної системи: «Бібліотеки потрібні, тому що це по перше розвиток культури. А якщо брати наш район румуномовний, це взагалі наша культура румунська і крім цього це освітні заклади потужні, які мають центри інформації, де наші користувачі, але й не тільки користувачі, а й вся громада може користуватися будь якою інформацією, а також крім цього мати європейські зв’язки».
Директор Герцаївської бібліотеки Олена Мігай також додає що з сусідньою Румунією бібліотека має безліч спільних акцій, до прикладу, одна з них це обмін книгами на добровільних засадах.

Область:

Чернівецька область

Source:

«МТРК»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...