Канівці переймали досвід об’єднання територіальних громад на Полтавщині

Днями делегація з міста Канів відвідала Полтавську область з метою перейняти досвід створення та розвитку об’єднаних територіальних громад на прикладі районних центрів Полтавщини в рамках проекту «U-Lead з Європою: Україна – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Насамперед канівці відвідали першопрохідця реформи децентралізації місто Глобине. Загалом в Полтавській області реформа розвивається досить активно. Так, в 2015 році на Полтавщині було створено 12 ОТГ, в 2016-у – їх кількість зросла до 23-х, у 2017-у – наразі офіційно сформовано 40 ОТГ. До кінця року заплановано створити іще 3.

Глобинська ОТГ сформувалася в 2015 році із 6 територіальних громад (5 сільрад + місто Глобине). Заступник голови Олександр Артюшенко представив присутнім відео-презентацію про Глобинську ОТГ та її досягнення.

- Об’єднання дає фінансові ресурси і відкриває нові можливості. Насамперед ремонти доріг, вуличне освітлення. Також взялися відновлювати школи, дитсадки, будинки культури тощо. Раніше користувалися послугами перевізників. Тепер придбали 5 нових автобусів і відкриваємо своє комунальне підприємство, що надаватиме послуги перевезення пасажирів, – зауважив О.Артюшенко.

Основні джерела наповнення бюджету: податок та збір на доходи фізичних осіб, субвенції від держави та додаткові інвестиції. Так, з 9-ти конкурсів на отримання гранту, в яких брала участь Глобинська ОТГ, перемогу отримала в 4-х: придбання екскаватора-навантажувача, реконструкція каналізаційних очисних споруд, створення ЦНАПу, створення органів самоорганізації населення.

Зіткнулися і з проблемами. Це насамперед кадровий голод – немає кваліфікованих працівників. Також проблемним залишається питання освіти. Як повідомляють представники Глоблинської ОТГ, жоден заклад освіти, культури, соціального захисту не був закритий. Разом з тим відкрита опорна школа і питання закриття окремих шкіл у селах порушується.

- Наразі утримання одного учня в сільській школі з урахуванням заробітних плат персоналу і витрат на енергоносії коштує 25 тис.грн. Звичайно, питання порушуємо. Поки що батьки не погоджуються, але думаю, це питання часу, – говорить заступник Галина Токаренко. – Загалом у нас було все – дискусії, баталії… Але все вийде, якщо прагнути і рухатися вперед. Ми – першопрохідці, рухалися мов їжаки в тумані, вам уже буде не так складно.

Досить розвинута в Глобині індустріальна галузь, з якою мали змогу ознайомитися канівці. В місті працюють такі підприємства як Глобинський м’ясокомбінат (що формує 35% бюджету громади), цукровий завод, завод із виробництва сої, філія СП «Нібулон» тощо.

Наступного дня делегація із Канева відвідала вже іншу об’єднану територіальну громаду на Полтавщині – Семенівську, яка утворилася шляхом об’єднання з територіальними громадами 4-х сіл.

- Реформа децентралізації – насамперед для тих, хто вірить у власні сили і дивиться вперед, думає про розвиток міста. Треба думати стратегічно, сідати, прораховувати все, укладати договори про співпрацю… І, головне, одразу казати людям правду – що є певний ризик, що це невідомість, – сказала Л.Милашевич. – Локомотивом їхати важко, але й останнього вагона чекати не слід.  Головне в нашій спільній справі – довіра та чесність.

26.09.2017 - 14:36 | Views: 11181
Канівці переймали досвід об’єднання територіальних громад на Полтавщині

Tags:

U-LEAD

Область:

Черкаська область Полтавська область

Source:

Сайт Черкаської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...