Для прискорення децентралізації потрібні продумані та зважені закони

В Антикризовому медіа-центрі відбулося обговорення законопроектів, прийняття яких чекають сотні об’єднаних територіальних громад і тисячі громад, які ще в процесі об’єднання. Захід пройшов за ініціативою Донецького регіонального центру розвитку місцевого самоврядування. До дискусії були запрошені народні депутати та їх помічники, представники місцевих рад та об’єднаних територіальних громад, експерти по децентралізації, громадські діячі.

Деякі проекти законів, що готуються до прийняття Верховною Радою, присутні в цілому підтримали, але деякі викликали певні зауваження та пропозиції. Їх було викладено у вигляді резолюції та спрямовано до Верховної Ради України, щоб народні депутати мали змогу врахувати їх під час обговорення у комітетах та у сесійній залі перед голосуванням.

Законопроект № 4773 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)» в цілому було підтримано присутніми як такий, що дозволить створювати об’єднані громади не відповідно до перспективного плану та забезпечить фінансування територіальних громад, які приєдналися до спроможних ОТГ.

«Закон дуже важливий для громад Донецької області. Наприклад, у нас є Сіверська ОТГ, в яку не увійшли деякі населені пункти як планувалося, але громада об’єднала більше 50 відсотків населення. З прийняттям закону така громада зможе отримувати державне фінансування та виходити на прямі міжбюджетні відносини», – зазначив директор Донецького регіонального центру розвитку місцевого самоврядування Артем Вівдич.

Законопроект № 6466 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» викликав суперечки серед присутніх.

Заступник Слов’янського міського голови Юрій Підлісний вважає, що можливість об’єднання без проведення виборів дозволить розблокувати процес формування територіальних громад навколо міст обласного значення. «Наприклад, до Слов’янська готові приєднатися навколишні села Миронівка та Андріївка, але слов’янська міська влада не дуже хоче йти на вибори. З прийняттям закону у діючого мера з’явиться час для того, щоб продовжити роботу та щось зробити для громади, а не готуватися до виборів – тобто тут враховуються одночасно політичні й економічні чинники», – сказав він.

Однак керівник громадської організації «Офіс парламентського міжфракційного об’єднання «Разом з людьми: за розвиток держави!» Олег Зонтов має іншу думку: «Законопроект містить дискримінаційні норми по відношенню до сільських громад, адже без виборів вони взагалі не будуть мати своїх представників в міськрадах, якщо ті не будуть переобрані».

Регіональний представник Асоціації міст України Олександр Меланченко пропонує шукати компроміс – спочатку об’єднуватися, а потім проводити вибори.

Законопроект № 6743 «Про міські агломерації» усі учасники дискусії вважають дуже важливим та актуальним саме для Донецької області.

«В Донецькій області існують проблеми з виборами в населених пунктах, розташованих вздовж лінії зіткнення. Закон допоможе їм тимчасово замінити об’єднання створенням спільного з ОТГ органу – радою агломерації. Також у нас є так звані «міста-матрьошки»: у підпорядкуванні міста Бахмут були два інших міста – Сіверськ та Соледар. З цієї причини вже створена Сіверська ОТГ має певні проблеми, які можуть бути розв’язані або з застосуванням цього закону, або закону про співробітництво громад», – підкреслив Артем Вівдич.

Законопроект «Щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад» дуже потрібний для збільшення фінансової спроможності ОТГ.

«У нас є 1200 гектарів землі, з якої ми можемо отримувати значні доходи в бюджет громади. Але землею розпоряджається Держгеокадастр, який через аукціон може передавати ділянки будь-кому. Тобто виграти аукціон може якийсь агрохолдинг, який зареєстрований в іншому місті, і тоді всі податки підуть туди, – розповів заступник міського голови Лиманської ОТГ Володимир Фесенко. – Ми не можемо проводити аукціони, оскільки у нас немає райдержадміністрації, яка б затверджувала грошову оцінку земель. Донецька військово-цивільна адміністрація також не може делегувати нам ці повноваження. На даний час Держгеокадастр не продовжує дію договорів з нашими фермерами, які десятки років обробляли ці ділянки, але вони хочуть робити на своїй землі, сплачувати тут податки та створювати робочі місця».

Володимир Фесенко звернувся особливо до народного депутата Наталії Веселової, яка брала участь у дискусії, з проханням приділити увагу саме цьому законопроекту під час його обговорювання, щоб внести необхідні правки.

Законопроект № 4091 «Про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост» на думку учасників дискусії дозволить удосконалити мережу старостинських округів. Як повідомив експерт програми «U-LEAD з Європою» Максим Ткач, вже створені ОТГ визначали старостинські округи замість сільрад, що не завжди було доцільно. «Тепер за рішенням місцевої ради можна бути обирати старосту на один або декілька населених пунктів, виходячи з власних організаційних, фінансових та матеріальних можливостей. Також цей законопроект дозволяє обрати старосту не лише в селі або селищі, а навіть у місті, якщо ОТГ створена з двох міст», – сказав він.

19.09.2017 - 20:48 | Views: 10148

Attached images:

Tags:

U-LEAD

Область:

Донецька область

Source:

Антикризовий медіа-центр

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...