У Чернівцях пройшов тренінг з питань міжмуніципального співробітництва

15 вересня у приміщенні Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся тренінг «Міжмуніципальне співробітництво: практика підготовки проектів та договорів». На заході були присутні представники сільських рад та об’єднаних громад, районних та обласної адміністрацій, обласної  ради,  зокрема заступник голови ОДА Василь Гостюк.

На початку заходу експерт з питань міжмуніципального співробітництва (ММС) юрист Любомир Самелюк розповів про сучасний стан ММС в Україні. «Станом на 15 червня 2017 року зареєстровано 84 договори про співробітництво територіальних громад у 16 областях України. Безперечним лідером тут виступає Полтавська область, де зареєстровано та реалізується 34 договори». На жаль, у Чернівецькій області допоки жодного такого договору немає, що лише підтверджує важливість цього заходу.

Любомир Самелюк ілюструє стан підписаних договорів ММС в регіонах України

Міський голова Сокирянської ОТГ Василь Равлик поділився думками щодо переваг ММС: «Договір ММС – це інструмент співпраці; це інструмент розвитку; це можливість залучення додаткових коштів; це нові робочі місця». Він також додав, що незабаром все ж таки Чернівецька область вийде з аутсайдерів, оскільки Сокирянська і сусідня Вашковецька об’єднані територіальні громади вже підійшли до укладання договору: «Угода стосується центру позашкільного навчання на базі нашої міської громади, але її працівники також працюватимуть і у селах сусідньої громади. На мою думку, інвестиції в освіту – це інвестиції в майбутнє. У нас є матеріальна база для такого центру. Вашківці відповідно делегують нам повноваження, а потім оплачують пропорційно до кількості учнів, які навчатимуться у центрі. У майбутньому також плануємо співпрацю у сферах ЖКГ і ремонту доріг».

Микола Онофрейчук, юрист Волокської ОТГ, та Василь Равлик, голова Сокирянської ОТГ

Важливість укладання договорів ММС підкреслила на заході й Надія Костіна, кандидатка наук із державного управління і експертка з питань ММС. Вона вказала на тенденцію серед міжнародних донорів та організацій: «Фінансуються проекти, які комплексно вирішують певні проблеми громад. Наприклад, якщо існує потреба в удосконаленні транспортної системи, то кошти вже не будуть виділені просто на закупівлю транспорту. Для залучення зовнішніх коштів потрібно врахувати потреби в сполученні для всієї, а то й сусідніх громад, передбачити облаштування зупинок, розробку зручних маршрутів і так далі. Тобто вже змінюється сам підхід до управління та реалізації проектів. І значну вагу в ньому набуває саме вміння муніципалітетів співпрацювати і шукати спільні інтереси. Тому інструмент міжмуніципального співробітництва є саме тим механізмом, що дозволить ефективніше та комплексніше вирішувати проблеми громад».

Представники територіальних громад Чернівецької області

Під час практичної частини тренінгу учасники працювали над можливими варіантами співпраці між громадами, презентували їх, обговорювали позитиви та недоліки.

Директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук, радник з питань децентралізації ЦРМС Тарас Прокоп та представники громад працюють над ідеями договорів ММС

Представники громад отримали як теоретичні знання про ММС, так і змогли практично спробувати розробити базу для договорів у майбутньому, здійснити певний зондаж можливих партнерів серед інших учасників заходу.

Чернівецький ЦРМС створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Учасниця тренінгу презентує результати роботи в групах

Tags:

U-LEAD

Область:

Чернівецька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...