Молодим – дорога!, - експерт про роль молодіжних організацій у розвитку громад

Аналітик Асоціації міст України Людмила Мозгова окреслила основні напрями підтримки молодіжної політики органами місцевого самоврядування та розповіла про те, як АМУ сприяє розвитку молодіжного руху.

Провідну роль у здійсненні врядування на місцях виконують молодіжні організації, що мають не тільки дорадчий голос у міських, сільських та селищних радах, а й забезпечують розвиток громад. У цьому переконана аналітик Асоціації міст України, кандидат педагогічних наук Людмила Мозгова. Про роль молодіжних організацій у розвитку громад вона розповіла на Всеукраїнській конференції на тему: Молодіжна політика в умовах децентралізації».

Експерт зазначила, що для створення та ефективної роботи молодіжних організацій насамперед потрібна нормативно-правова база, що визначає напрями їхньої діяльності та місце у системі громадських організацій.

- Закон України «Про молодіжні та громадські організації» дає не тільки визначення поняття молодіжної організації, а й обумовлює можливість її створення, – сказала Людмила Мозгова. – До таких організацій можуть входити громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, віком від 14 до 35 років. По суті, на рівні законодавства України визначено важливу роль таких організацій, що, на нашу думку, повинно бути враховано місцевими органами влади.

На думку пані Мозгової, держава вже зараз створює умови для організації обʼєднань молоді. Так, молодіжні організації користуються правами, визначеними Законом України «Про громадські обʼєднання». Виходячи з цього, Людмила Мозгова окреслила основні напрями підтримки молодіжної політики органами місцевого самоврядування. На її переконання, місцева влада:

- надає фінансову підтримку діяльності у межах повноважень, визначених законом (видатки надходять із місцевого бюджету на реалізацію молодіжних програм);

- залучає молодь до виконання замовлень для державних та місцевих потреб;

- делегує повноваження у межах діяльності молодіжних організацій, фінансує їх та контролює цільове використання коштів;

- бере участь у реалізації молодіжних проектів;

- стимулює молодь до активної діяльності, залучає її до розробки місцевих програм розвитку міст/селищ/сіл, запроваджує місцеві премії чи відзнаки для молодих активістів;

- створює умови для введення представника молодіжної організації до складу виконавчого комітету, виносить питання, які турбують молодь, на розгляд ради, надає можливість поширювати інформацію про діяльність громадської молодіжної організації у місцевих ЗМІ тощо.

За словами Людмили Мозгової, молодіжні організації за підтримки органів місцевого самоврядування вже зараз реалізують чимало цікавих проектів. Насамперед це акції, що згуртовують громаду, та сприяють патріотичному вихованню молоді: «Запали свічку миру», «Біль Чорнобиля у моєму серці», «Перша хвилина миру», «Для тебе, кохана» (до свята весни), «Чарівна краса вишиванки» тощо. Також реалізується чимало екологічних заходів, спрямованих на догляд за станом навколишнього середовища та на просвіту громади. Йдеться про прибирання територій озера, парку, висадку дерев, кущів, інформаційно-роз’яснювальну роботу тощо.

Окремим блоком йдуть національно-патріотичні та військово-патріотичні заходи, спрямовані на формування свідомості та світогляду громади. Це показові виступи на фестивалі «Козацька варта», військово-патріотична гра «Сокіл (Джура)», зустрічі з воїнами АТО, фестиваль військово-патріотичної пісні тощо. Наступний блок – спортивно-масові заходи, спрямовані на пропаганду здорового способу життя. Це пробіг миру, велопробіги, різноманітні дитячі спортивні змагання. Не менш цікавим для молоді є проведення майстер-класів, що сприяють вихованню культури відпочинку: з бальних та народних танців, з плетіння гачком, з бісероплетіння, зі створення гончарних виробів тощо.

Людмила Мозгова також виділила проведення благодійних заходів, спрямованих на збір коштів для тих, хто потребує матеріальної підтримки: «Світ для тебе», «Благодійний велопробіг», донорські акції. Молодь зазвичай не залишається осторонь і в організації різноманітних свят громади: Дня молоді, Дня громади тощо. Молоді люди також часто самі ініціюють проведення свят, присвячених сімейним цінностям: парад наречених на День міста/селища/села, День закоханих та інші.

- Асоціація міст України робить значний внесок у розвиток молодіжної політики в Україні, зокрема у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України та з іншими міністерствами сприяє розвитку молодіжного руху, – сказала Людмила Мозгова. – Так, АМУ ініціювала підвищення заробітної плати тренерам ДЮСШ, розробила Приблизне положення про відділ освіти, молоді та спорту (опубліковано у Практичному посібнику з питань організації роботи ОМС ОТГ (модуль 3, видання друге); долучилася до підготовки документації з питань регіонального замовлення на підготовку робітників у ПТНЗ. Також Асоціація постійно поширює кращий досвід роботи молоді через власну Інтернет-платформу, видання АМУ тощо.

08.09.2017 - 18:34 | Views: 22337
Молодим – дорога!, - експерт про роль молодіжних організацій у розвитку громад

Tags:

youth AUC

Source:

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...