П'ять громад Вінницького і Немирівського районів вирішили об'єднатися

Широко пропаговане у Києві об'єднання територіальних громад знайшло відгук у Він­ницькій області. Про намір створити єдину громаду нещодавно заявили голови п'яти сільрад Вінницького і Немирівського районів. Центром такого об'єднання стане Степанівка, де мешканці вже обговорили та погодили таку ідею. Далі рі­шення за місцевою сільрадою.

- Думаю, місцеві депутати нас підтримають, адже це на користь всій громаді, - каже сільський голова Степанівки Анатолій Балатюк.

Саме він головував на зібранні голів сільрад, яке відбулося 7 квітня. Крім Степанівки, об'єднатися в єдину громаду там вирішили голови Жабелівки, Побережного - Вінницький район, а також Обідного та Воловодівки - Немирівський район. Нині у цих населених пунктах триває роз'яснювальна робота, результатом якої мають стати аналогічні зі степанівськими збори громад.

- Це не випадкове об'єднання, - переконаний Анатолій Балатюк. - Із цими селами ми історично пов'язані та й інші зв'язки напрацьовані - наприклад, школярі з одного села ходять навчатися в інше, а десь фельдшерсько-акушерський пункт селянам з іншого населеного пункту допомагає.

Сільський голова каже, що спершу в районі йому порадили пошукати точки спільного дотику з Вороновицею.

- Але який у Вороновиці економічний потенціал? - знизує плечима голова. - Тож порахували, подумали - це нам нічого не дасть. Треба об'єднуватись так, щоб міцнішати, а не живо­тіти. Ми дотаційні, самостійно нам не вижити, а як об'єднаємось - є шанс.

Частину об'єднаного бюджету вже планується витратити на ремонт і облаштування доріг.

- Дороги, то життя, - впевнений Анатолій Балатюк. - Бо як немає дороги - ні автобусного сполучення, ні "швидкій", ні шкільному автобусу не проїхати. З дорогами нині у нас просто жахи, і грошей на їх ремонт немає. А так - будуть!

За інформацією одного з активістів територіального об'єд­нання - фермера із села Обідне Валерія Каричинського, п'ять сільрад займають нині площу в 12 тис. гектарів.

- Як об'єднаємось, то зміни на краще відчують понад п'ять тисяч мешканців, - додає Анатолій Балатюк.

Але щоб селянська мрія стала реальністю, відповідні рішення мають бути не тільки депутатів Степанівської сільради, але й депутатів інших чотирьох сільрад, які увійдуть до нового об'єднання. Потім - погодження на рівні обох районів, області, врешті своє слово має сказати й Верховна Рада.

Втім, якихось особливих складнощів на цьому шляху ініціатори обєднання не бачать.

- У районі нас підтримують, - запевняє Анатолій Балатюк. - Та й чого б заперечувати, адже усе відбуватиметься згідно із законом "Про добровільне об'єднання територіальних громад" від 5 лютого 2015 року.

22.04.2015 - 03:00 | Views: 13095
П'ять громад Вінницького і Немирівського районів вирішили об'єднатися

Область:

Вінницька область

Source:

Газета "Місто"

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...