Мешканцям об'єднаних громад стане легше оформляти дозволи на будівництво

Про алгоритми створення планів зонування територій в ОТГ і генпланів, а також — про можливість передачі функцій контролю за будівництвом класу СС1 місцевим  уповноваженим органам містобудування і архітектури розповіли підчас тематичного семінару для представників об'єднаних громад головний архітектор Вінницької області Леонід Гужва та представник департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області Лідія Павлюк.

4 серпня голови та члени виконкомів близько 20 ОТГ Вінничини з перших вуст почули про  будівництво яких об'єктів можна контролювати за допомогою власних будівельних інспекцій, які об'єднані громади пройшли вже цей непростий шлях створення відповідного територіального органу, а також про головні відмінності між генпланами, планам зонування і детальними планами територій.

“Тепер законом передбачена можливість для ОМС створити орган державного архітектурно-будівельного контролю за певною процедурою. Має бути забезпечена матеріально-технічна база, приміщення, представник, який пройде відповідне навчання для роботи з державним реєстром. Що стосується повноважень — там де населення менше 50 тис. передається клас наслідків СС1 (незначний клас наслідків відповідальності). Після створення таких інспекцій ОМС зможуть вчасно реагувати на самочинне будівництво. У разі створення органу архітектурно-будівельного контролю ОМС зможуть приймати об'єкти в експлуатацію і контролювати весь процес будівництва  — від початку до завершення будівельних робіт. Порушення усуваються двома шляхами — демонтаж або документальне оформлення будівництва із сплатою відповідних штрафів. Список об'єктів, на які не треба реєструвати повідомлення про початок будівництва, визначено постановою № 406. Повідомлення приймається безпосередньо представником інспекції” — говорила Лідія Степанівна.

“Одним із виконавчих органів ОТГ може бути також уповноважений орган містобудування і архітектури. Такі органи є вже в районних адміністраціях і почали вже створюватись в ОТГ, наприклад — Немирівській. Позаминулого року з'явилась можливість заочного навчання архітекторів у Вінницькому Будівельному коледжі. Немирівська громада, на приклад, місяць тому провела конкурс, визначила керівника і вже надає такі послуги. Не варто “винаходити велосипед”, а діяти згідно чинного законодавства — формувати уповноважені органи на чолі з професійним архітектором. На основі нової схеми планування України розробляються схеми планування регіонів. Схема планування Вінницької області затверджена у 2013 році. Наші сусіди - чехи і поляки, розробляють саме плани територій.  Треба починати з містобудівної документації. На сторінці Вінницької ОДА є всі рішення і розпорядження для розробки містобудівної документації та внесення до неї змін на місцевому рівні (генплан, планування території, детальний план територій). З чого починати? Краще продовжувати роботу над планами окремих населених пунктів. Розробляється генплан в два етапи — топографічна зйомка (Поділлягеодезкартографія) в системі координат УСК-2000. Вартість залежить від площі. Якщо йде мова про історичні місцевості, яких на Вінничині є 24, то слід розробляти також історико-опорні плани”, - зазначив Леонід Гужва — головний архітектор Вінницької області. Вважає, що варто починати не зі схеми планування території громад, а з генеральних планів, через те, що структура населених пунктів ОТГ не є ще кінцевою.

Стосовно створення уповноважених органів містобудування і архітектури в ОМС діє гаряча лінія і на сторінці dabi.gov.ua, де розміщено методичні покрокові роз'яснення, які такі інспекції створювати.

Організатором семінару “Особливості функціонування сфери містобудування та архітектури в ОТГ є Вінницький відокремлений підрозділ Установи “Центр розвитку місцевого самоврядування”.

Довідка: До І категорії складності слід відносити об'єкти, якщо клас наслідків (відповідальності) СС1 визначено за однією ознакою можливих наслідків від відмови будівлі або споруди, окрім характеристики «Можлива небезпека для здоров'я і життя людей, які постійно перебувають на об’єкті», тобто на об'єктах І категорії складності не передбачається постійного перебування людей (теплиці, склади, павільйони тощо). До II категорії складності слід відносити об'єкти класу наслідків СС1, якщо клас наслідків (відповідальності) СС1 визначено за двома та більше ознаками можливих наслідків від відмови будівлі чи споруди (малоповерхові садибні будинки, малі крамниці, малі будівлі для індивідуальної трудової діяльності не- промислового призначення).

 

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

Область:

Вінницька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...