Створення Білоцерківського госпітального округу: спільний діалог триває

24 липня у Білій Церкві відбулося спільне засідання представників влади різних рівнів із медичною спільнотою щодо обговорення розвитку системи охорони здоров’я в Київській області. Зокрема, основну увагу під час засідання акцентували на особливостях процесу створення Білоцерківського госпітального округу, який буде одним із найбільших у Київській області.

Звертаючись до присутніх, міський голова Геннадій Дикий наголосив, що в Білій Церкві є всі необхідні передумови для створення госпітального округу.

«Одним із основних завдань галузі охорони здоров’я є досягнення найбільшого ефекту від процесу лікування, а не якомога тривалішого перебування хворого у лікарняній установі. Якщо ми хочемо створити дійсно якісну систему медицини для наших жителів, потрібно застосовувати вже перевірений досвід створення госпітальних округів», – наголосив міський голова Геннадій Дикий.

Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства Київської обласної державної адміністрації Наталія Бігарі наголосила, що дана зустріч є досить знаковою, адже покликана підбити підсумки і проаналізувати ті здобутки, які напрацювала галузь охорони здоров’я України на різних рівнях протягом 26 років незалежності України.

«Сьогодні, мабуть, уперше ми всі збираємося за круглим столом, маючи на меті почути кожну гілку влади. Тож ця зустріч має стати не засіданням, а діалогом з метою вирішення важливих питань галузі охорони здоров’я, для того, аби кожен чітко зміг зрозуміти шляхи подальшого розвитку цієї галузі», – наголосила Наталія Бігарі.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час засідання відмітив, що Білоцерківський госпітальний округ є одним із тих, що розвиваються найбільш динамічно. Також прокоментував суть медичної реформи, яка, окрім утворення госпітальних округів, передбачає позиціонування лікаря як вільного учасника ринку медичних послуг, передачу господарських, фінансових та адміністративних повноважень лікарням тощо. І ці положення викладені в низці законопроектів.

Зокрема, у квітні ц.р. був поданий ключовий законопроект про автономізацію закладів охорони здоров’я, який дасть можливість усім лікарням бути самостійними суб’єктами господарювання. Також важливим є проект закону про державні та фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який пройшов перше читання та нині перебуває на доопрацюванні. Даний проект закону передбачає, що принцип «гроші йдуть за пацієнтом» спрямований одразу і на пацієнта, який прагне отримувати якісну медичну допомогу, і на лікарів та медичні заклади, які будуть зацікавлені в тому, аби надавати ці якісні послуги. Та й досвід сусідніх країн доводить, що саме такий підхід сприяє втіленню феноменальних змін у галузі медицини.

«Госпітальні округи є, насамперед, формою співпраці. В основу їх створення покладений принцип добровільності, залучення ініціативи знизу. На створення госпітальних округів нас надихнув процес добровільного об’єднання територіальних громад, який передбачається реформою децентралізації. У галузі охорони здоров’я такий принцип дасть змогу приймати рішення лікарням самостійно, адже вони краще знають свого пацієнта, отже зможуть більш якісно надавати медичні послуги», - наголосив Павло Коватанюк...

Повну версію читати ТУТ

Tags:

hospital district healthcare

Область:

Київська область

Source:

Гриф

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...