Прем'єр-міністр: Мета медичної реформи - змінити модель фінансування галузі та підвищити якість медичної послуги

Ключова модель запропонованої Урядом медичної реформи полягає в зміні фінансування галузі та підвищенні якості медичної послуги, коли держава інвестує кошти не в стіни лікарень, а в кваліфікацію лікаря та рівень обслуговування громадянина. Про це в ефірі 5 каналу сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Головне зараз перейти до формування оплати за конкретну медичну  послугу. Сьогодні за що платить держава? За стіни, ліжка і мізерну зарплату лікарю.  Яке наше завдання? Змінити модель - платити за конкретну медичну послугу, щоб кожна гривня йшла в здоров'я українця, а не в стіни лікарень", - сказав Глава Уряду.

Він зазначив, що основою фінансової стабільності галузі стане Національна служба здоров’я, яка працює в усіх країнах світу за принципами казначейства. Не менш важливо, на думку Прем’єра, - долучити місцеву владу до процесів фінансування галузі. За рахунок, в тому числі, децентралізації. Муніципалітети мають кошти для закупки обладнання для комплектації медичних  установ і, як наслідок, для підвищення конкурентоздатності лікарень.

"І ми зі свого боку робимо певні кроки вперед: вже почали запроваджувати міжнародні протоколи лікування, за якими лікує увесь світ. Почали провадити програму безкоштовних ліків. Хто б що не говорив, сьогодні вже є 6 тис. аптек, які працюють в системі, і 3,5 млн громадян, які користуються безкоштовними ліками від гіпертонії, бронхіальної астми, цукрового діабету 2 типу. Коли розпочинали, говорили, що балачки, ніхто не зробить. Зробили - фінансування йде, копійка в копійку. Це нам по кишені, це дуже позитивно відзначиться на якості життя хронічно хворих українців. Це дуже важливо".

Глава Уряду нагадав, що вибір ліків для програми "Доступні ліки", на жаль, продиктувало саме життя,  адже причина 68% смертей в Україні - це передусім, хвороби серця.

"Тож друга позиція - створення мережі кардіоцентрів по усій країні в 11 областях. Закупили 20 тис. стентів, і увага (!), за ті ж самі кошти, що раніше купували 12 тис. Це означає, що люди, у кого забиті судини, і яким  загрожують інфаркти, вже отримають доступ до лікування", - сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що увага приділяється й здоров'ю малечі - у Львові добудовують перенатальний центр, а в Києві - республіканську лікарню "Охматдит".

"З одного боку - системні зміни, з іншого боку - локальні точкові правильні проекти, які дадуть можливість покращити ситуацію", - сказав Глава Уряду і додав, що зарплати лікарів цього року підвищені на 30%, і вже понад рік працює спрощена система реєстрації ліків, які виробляються в провідних державах світу та мають відповідні сертифікати.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...