Законопроект щодо державної реєстрації об’єднаних громад наступного тижня мають розглянути у Верховній Раді

30 жовтня Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав проект Закону № 3106 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб» та запропонував Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва, який визначено головним з підготовки цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону у першому читанні.

Нагадаємо, законопроект має врегулювати відносини та усунути правові недоліки, що виникають у зв’язку з державною реєстрацією органу місцевого самоврядування об’єднаних громад як юридичної особи.

Як раніше зазначав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, сьогодні «необхідно здійснити перереєстрацію 159 сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та, відповідно, 159 їх виконавчих комітетів, а також зареєструвати припинення діяльності близько 1200 місцевих рад. Для цього потрібна чітка процедура, яку і пропонує даний законопроект».

Підкреслюючи нагальність цього питання В’ячеслав Негода також зазначав, що «у об’єднаних територіальних громадах, де відбулися перші місцеві вибори, вже в триденний термін після оголошення їх результатів на перших сесіях рад громад вони мають зареєструватися як юридичні особи публічного права».

Проекту Закону № 3106 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб» вже заплановано до розгляду у Верховній Раді на 3 жовтня цього року.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...