Держава поставила в один ряд великі міста і об’єднані громади, - експерт про фінансові можливості громад

Створивши умови для добровільного об’єднання територіальних громад, держава, в першу чергу, прагне забезпечити для всіх громадян доступні і якісні послуги - освітні, медичні, комунальні, соціальні, адміністративні та інші. Оскільки в маленьких населених пунктах без повноважень і ресурсів забезпечити це не можливо. Про це в програмі «Тема: Країна» Українського радіо розповів заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Він нагадав, що підготовка в областях Перспективних планів формування територіальних громад супроводжувалася їх широким громадським обговоренням, а вже потім ці документи ухвалювалися на рівні обласної ради, після чого – на рівні Уряду. За словами експерта, саме Перспективний план кожної області є модельним баченням того, як їхні території можуть ефективно розвиватися.

«Ми знаємо, як людям доводиться їздити до районних центрів, простоювати там черги і не отримувати якісну послугу, сплативши за неї кошти. Держава на основі математичних розрахунків запропонувала план, як має розвиватися та чи інша область, як має бути побудована влада, бюджетні установи – школи, лікарні… Результат  -  на сьогодні об’єдналися 7 відсотків від загальної кількості місцевих рад.  В деяких країнах 10 відсотків рад об’єднувалися за 5-7 років», - констатував Олександр Слобожан. 

Найперше, попри шквал критики, було проведено в країні бюджетну децентралізацію, яка дає можливість об’єднаним територіальним громадам самостійно, без втручань «згори», формувати свої бюджети.

«Ми поставили в один ряд великі міста з об’єднаними громадами. Тобто ми показали, що якщо ви (ред.: громади) об’єднаєтеся, будете мати прямі стосунки з державним бюджетом, вам не буде ні область, ні район вказувати, що ви маєте змінити у своєму бюджеті. Ось нещодавно телефонували кілька міських голів міст районного значення і говорили, що в них перевиконання бюджетів по певним надходженням. Вони хочуть спрямувати ці кошти на вирішення тих питань, за які проголосувала місцева рада, які вони вважають першочерговими. Приходять до району, а їм там кажуть, що «ми з вами не погоджуємося».  В об’єднаних громадах такого не буде… Бюджетна децентралізація – це автономізація місцевих бюджетів. Мінфін не доводить їм обов’язкові показники», - пояснив експерт.

Заступник директора фінансового департаменту Івано-Франківської обласної державної адміністрації  Ганна Качур зазначила, що вже сьогодні бюджети міст обласного значення перевиконані на 30-40% завдяки бюджетній децентралізації. За її словами, в області 4 об’єднані громади приступили до формування бюджету на 2016 рік.

«Коли ми прораховували фінансові можливості об’єднаних громад, формували їх паспорти, то побачили, що кожна матиме щонайменше у 2-3 рази більші надходження, ніж сьогодні. Це дасть можливість їм вирішувати питання місцевого значення, які раніше вони не могли забезпечити через брак ресурсу. Це великий позитив. Ми зараз виїжджаємо на місця і допомагаємо у формуванні бюджетів. Прослідковується дуже гарна тенденція», - повідомила Ганна Качур.

Експерт з бюджетних питань Офісу реформ у Херсонській області Яніна Казюк зазначила, що у 2016 році перші фінансові результати об’єднаних громад продемонструють переваги тим, хто сьогодні ще вагається у прийнятті рішення про об’єднання. 
Першопрохідці шляху добровільного об’єднання громад, за словами Олександра Слобожана, опиняться у виграші.

«Якщо ти перший, тобі найскладніше, але фінансові можливості набагато більші, ніж тих, хто приєднається останнім», - сказав експерт.

«Крім власних надходжень, субвенцій на освіту, медицину, держава гарантує надання ще інфраструктурної субвенції – на ремонт чи будівництво необхідної соціально-транспортної інфраструктури об’єднаних громад. Ще одне джерело – кошти державного фонду регіонального розвитку, при розподілі якого перевага надаватиметься проектам розвитку об’єднаних громад», - доповнила Ганна Качур. 

Прослухати повну версію програми Українського радіо «Тема: Країна» можна ТУТ

 

Програма «Тема: Країна» з питань реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади та децентралізації виходить в ефір щотижня за експертної підтримки комунікативної групи Центрального офісу реформ та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

29.10.2015 - 19:30 | Views: 14049
Держава поставила в один ряд великі міста і об’єднані громади, - експерт про фінансові можливості громад

Tags:

amalgamation of hromadas O.Slobozhan

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...