На Тернопільщині у рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» обговорили зміни в охороні здоров’я

Презентація Всеукраїнського туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін»  та обговорення системи змін в охороні здоров’я відбулася, 13 червня, в Тернопільській обласній державній адміністрації під керівництвом заступника Міністра охорони здоров’я України Романа Ілика, голови і співзасновника ГО «Центр UA», екс-віце-прем’єр-міністра з питань європейської інтеграції Олега Рибачука та експерта з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександра Ябчанка.

Участь у дискусії взяли заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик, начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук, заступник начальника управління – начальник відділу надання медичної допомоги управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Тетяна Скарлош, головні штатні та позаштатні спеціалісти управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, представники об’єднаних територіальних громад, громадські активісти, журналісти та місцеві підприємці.

Під час публічного обговорення піднімались наступні питання: які виборчі правила дозволять запустити зміну політичних еліт в країні; що мають зробити громади для впровадження змін на прикладі реформи системи охорони здоров’я; як платники податків можуть контролювати, на що витрачаються їхні гроші; за яких умов влада почує позиції та вимоги громадян і як вплинути на прийняття рішень.

«Наша мета – зробити демократичні зміни в Україні незворотніми. Змінити країну – важче, ніж критикувати тих, хто її вже змінює. Зрозуміти реформу – складніше, ніж ображатися, що не спитали твоєї думки. Тільки усвідомлення змін і взаємодія заради їх втілення запустять незворотні демократичні процеси. Ми запустили та вирушили у всеукраїнський тур, аби зібрати позиції найактивніших спільнот для розробки системних змін. Ми перетворимо беззмістовну критику на зрозумілі позиції та мобілізуємо підтримку громадян, щоб реформи запрацювали», – наголосив заступник Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

Натомість начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук зауважив, що за роки незалежності України система охорони здоров’я залишалась однією з небагатьох нереформованих сфер життя українців. «Вона неефективна, не виконує своїх функцій та знаходиться у критичному стані. Пацієнти вимушені платити як за ліки, так за послуги медичного персоналу з власної кишені. Тому починати дану реформу просто необхідно, адже це дасть можливість змінити систему фінансування та самих відносин «лікар – пацієнт», «пацієнт – лікар», щоб мешканці нашої області та України загалом змогли повноцінно відчути покращення у якості надання медичних послуг та у ставленні до себе», – підкреслив він.

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт Тернопільської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...