Уряд вдосконалив систему управління земельними ресурсами на місцях

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, реалізація якої сприятиме викоріненню зловживань із землею на місцях та забезпеченню прозорості і відкритості цих процесів. Представляючи урядове рішення, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що за інформацією правоохоронних органів, «є тотальні зловживання з землею на місцях».  Саме тому, напередодні, в Уряді пройшла зустріч з представниками аграрних асоціацій, за результатами якої Міністерству аграрної політики та продовольства спільно з Міністерством юстиції було дано доручення підготувати проект постанови.   

«Це терпіти неможливо, і треба приймати рішення, для того, щоб скасувати будь-які можливості будь-якого чиновника на будь-якому місці зловживати земельними ресурсами", - наголосив Прем’єр-міністр.  

Суть запропонованих змін полягає у встановленні умов розпорядження землею в частині передачі її в оренду - виключно через аукціон. При цьому оренда надається на строк не більше 7 років, а обсяг землі, яка може безоплатно передаватися, не має перевищувати чверть ділянок, що прийшли аукціонні процедури. 

За розрахунками Уряду, зростання надходжень до місцевих бюджетів від передачі державної землі в оренду вже за півтора роки перевищить 1 млрд грн. При цьому у площину земельних відносин буде запроваджено ефективний антикорупційний механізм. 

У цьому контексті Глава Уряду дав доручення Міністерству внутрішніх справ України провести перевірки усіх фактів земельних «оборудок», а Міністерству економічного розвитку і торгівлі - опрацювати можливості системи ProZorro для проведення аукціонів.

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...