Генеральний Консул Федеративної Республіки Німеччина відвідав Запоріжжя

В рамках візиту відбулась офіційна зустріч з директором Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування», в ході якої було презентовано результати впровадження та перспективи реформи децентралізації влади в Запорізькій області.

Зокрема обговорені такі ключові аспекти реформи, як фіскальна децентралізація, порядок розподілу основних податків та зборів між бюджетами різних рівнів, інвестиційна привабливість, співпраця з потенційними зовнішніми та внутрішніми інвесторами, критерії спроможності громад та досвід Німеччини у впровадженні реформи.

- Для нас є неабияким важливим візит Генерального Консула. Це ще одна змога поширити успіхи громад Запорізького регіону. Сьогодні з 61 об’єднаної територіальної громади, передбачених Перспективним планом, вже створено 24, в яких відбулись перші вибори голів та депутатів місцевих рад, що становить 39 % від загальної кількості. Наразі об’єднані громади – це 41 % від загальної площі регіону та 36,5 % від загальної кількості населення області. Дана динаміка дозволяє нам з оптимізмом дивитись в майбутнє щодо формування спроможних громад в нашому регіоні і вже найближчим часом ми матимемо більш ніж 50 % новоутворених укрупнених адміністративно-територіальних одиниць базового рівня, - розповів Олександр Свистун.

Директор Регіонального Центру презентував Концепцію міжнародної виставки-форуму для ОТГ, проведення якої заплановано в 2017 році. Головною метою заходу є посилення економічної спроможності громад та створення кооперації з представниками бізнесу задля тісних коопераційних зв’язків і реалізації спільних проектів розвитку.

Фіскальна децентралізація, порядок розподілу основних податків та зборів між бюджетами різних рівнів, інвестиційна привабливість, співпраця з потенційними зовнішніми та внутрішніми інвесторами, критерії спроможності громад, досвід Німеччини у впровадженні реформи. Ці та інші ключові децентралізаційні аспекти були обговорені в рамках зустрічі.

Генеральний Консул Німеччини висловив свої позитивні думки стосовно стану впровадження реформи в нашому регіоні та надав важливі поради.

- Результат Запорізької області варто відзначити, але все ж я маю бажання дати одну пораду. На мою думку, найважливішим є зберігати принцип добровільності об’єднання. Я вважаю, що громади мають самостійно прийти до цієї думки та освідомити переваги, саме тому ні в якому разі не треба здійснювати тиск на органи місцевого самоврядування. Цей момент є дуже важливим і я сподіваюсь, що Україна та Запорізький регіон зокрема уникнуть подібних ситуацій, - поділився своїми думками Вольфґанґ Мьоссінґер.

В ході зустрічі Олександр Свистун не лише розповів про неабиякі здобутки та успіхи регіону, а й акцентував увагу і на проблемним питаннях децентралізаційного процесу в Україні. Найслабкішими місцями сьогодні виявились проектний менеджмент та стратегічне планування. У відповідь на це Генеральний Консул Німеччини запропонував активізувати  співробітництво між Магдебургом та Запоріжжям у питаннях зміцнення кадрового потенціалу об’єднаних територіальних громад Запорізької області.

Плідна співпраця та тісна взаємодія в майбутньому – це той результат, який отримав Запорізький регіон завдяки візиту Вольфґанґа Мьоссінґера.

17.05.2017 - 12:34 | Views: 6867
Генеральний Консул Федеративної Республіки Німеччина відвідав  Запоріжжя

Attached images:

Область:

Запорізька область

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...