Обласна влада на місцях розповідає про особливості децентралізації

Аспекти та переваги реформи місцевого самоврядування обговорювались в Новопилипівській сільській раді. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації-керівник апарату Зінаїда Бойко, голова Мелітопольської районної державної адміністрації Олександр Мангул, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим, керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун, начальник управління фінансів райдержадміністрації Наталя Супрун та голови прилеглих сільських рад.

Місцевих мешканців турбували актуальні питання створення та функціонування об’єднаних територіальних громад, зокрема, особливості формування бюджетів об’єднаних громад, вплив реформи на розвиток освітньої, соціальної та медичної сфери, останні законодавчі зміни в частині децентралізації влади тощо.

- Наше засідання носить скоріш роз’яснювальний характер, бо обізнаність громадян – це першочергова складова успіху. Населення повинно бачити всі сторони впровадження реформи, яке звичайно має певні складнощі та перепони. Основними факторами, які гальмують процес децентралізації в Україні на даний час, є необізнаність громадян з даного питання та певні розповсюджені міфи, - наголосила у своєму виступі Зінаїда Бойко.

Головна мета реформи децентралізації полягає у передачі значної частини повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Тобто, наділення територіальних громад більшими ресурсами та повноваженнями. Успішне проведення реформи напряму залежатиме від того, як буде організовано процес створення громад і наскільки швидко відчують люди реальні позитивні зрушення.

Також присутнім було роз’яснено питання щодо організаційної структури органів управління громади, її спроможності, формування  її бюджету та строків впровадження реформи.

Після зустрічі з Новопилипівцями керівники обласної та районної влади завітали до Старобогдавнівської сільської ради Михайлівського району, де взяли участь у зборах, присвячених можливості об’єднання Старобогданівської сільської ради Михайлівського району та Новобогданівської сільської ради Мелітопольського району в об’єднану територіальну громаду. Питання, порушені на зібранні, стосувались наповнення бюджетів об’єднаних територіальних громад, функціонування навчальних та медичних закладів, маршрутів рейсових автобусів тощо.

 

Область:

Запорізька область

Source:

Сайт Запорізької ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...