Яких фахівців не вистачає у новостворених ОТГ?

Юристи, економісти, проектні менеджери, землевпорядники – саме таких фахівців нині потребують новостворені ОТГ. Познайомити спеціалістів  із роботодавцями та дослідити ринок праці територіальних громад. «Ярмарок вакансій» провели у стінах Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Глибоцька територіальна громада об’єднує три населених пункти: села Михайлівка, Червона Діброва та селище міського типу Глибока. Кількість населення складає більше 10 тисяч осіб. Голова селищної ОТГ Григорій Ванзуряк переконує, саме кадрове забезпечення громади – питання, яке вимагає неабиякої уваги. Адже спеціалістів на місцях знайти не так вже й легко. Так, посада землевпорядника в їхній ОТГ вже більш ніж півроку вакантна. Також серед затребуваних кадрів – спеціалісти ЦНАПів.

Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької селищної ОТГ: «Вимоги визначені законодавством. Це вища освіта, це одна з основних вимог, яка стоїть перед кандидатами і фаховий профіль. Досвід роботи також важливий, але я хочу сказати, що в тих умовах, в яких ми працюємо, це є третім критерієм. Якщо на конкурс не з’являються фахівці з досвідом, то громада зобов’язана приймати на роботу навіть тих, хто тільки закінчив і отримав диплом університету, через те, що є потреба у цих спеціалістах».  

Ярмарок вакансій дав змогу молодим студентам зустрітись із головами об’єднаних територіальних громад і дізнатись про вакантні посади. Студент 4 курсу юридичного факультету Євген із Новоселиці. Його місто поки не входить до складу жодної з ОТГ. Та хлопець впевнений, що децентралізація позитивно вплине на розвиток його населеного пункту.

Євген Романюк, студент: «Повноваження йдуть вже більше до громади. Нам не будуть зверху диктувати. Кошти прийдуть більші до громади. Громада зможе сама зможу користуватись своїми котами і розпоряджатись ним. Не буде все йти наверх. Люди зможуть вирішувати, що їм краще зробити, школу чи дорогу. Тому я думаю що це на краще».

У Чернівецькій області є 16 об’єднаних територіальних громад, з них 10 утворені на базі сіл.

Тарас Халавка, регіональний консультант з питань комунікації Асоціації міст України: «Утворення цих територіальних громад в селах може сприяти тому, що молодь уже не буде витікати з сільської місцевості в районні центри і реалізовувати себе там. А може реалізовувати себе на базі тієї місцевості де вони народились і проживають».

Окрім студентів та голів ОТГ на зустрічі були присутні також і викладачі.

Тарас Халавка, регіональний консультант з питань комунікації Асоціації міст України: «Викладачі можуть корегувати свої програми під ці об’єднані громади. Ми можемо говорити про те, що можуть писати магістерські дослідження про процеси, які відбувається у цих громадах».

Область:

Чернівецька область

Source:

«Буковина»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...