Децентралізація: що зроблено і що робити далі

Голова Парламенту Володимир Гройсман у своєму блозі на "Українській правді" відзначив, що реформа системи управління в державі є, без сумніву, передумовою успіху всіх інших реформ.

Нижче - цитати з блогу щодо децентралізації влади та захисту інтересів територіальних громад.

"Однією з ключових у парламентському порядку денному з перших днів нашої роботи була, зокрема, реформа децентралізації.

Практично всі постсоціалістичні країни почали свій євроінтеграційний шлях саме з цієї реформи і саме її вважають запорукою досягнутих успіхів.

Першим нашим важливим кроком стало голосування за зміни до Бюджетного і Податкового кодексів, якими було відкрито шлях до фінансової децентралізації. Серед головних новацій: зарахування до місцевих бюджетів 10% податку на прибуток підприємств, акцизного податку, 80% замість 35% екологічного податку, податку на доходи фізичних осіб за новими нормативами.

Законодавчі зміни надали право органам місцевого самоврядування затверджувати місцеві бюджети незалежно від прийняття закону про Державний бюджет.

Територіальні громади зможуть здійснювати зовнішні запозичення, самостійного обирати установи з обслуговування коштів місцевих бюджетів у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ.

За підсумками першого півріччя ми бачимо зростання місцевих бюджетів майже на 40%, або до 23 млрд. грн. Кошти починають працювати на територіях, і вже найближчими місяцями ми помітимо позитивні тенденції.

У рамках Бюджетного кодексу був також передбачений запуск Фонду регіонального розвитку, в який закладено 3 млрд. грн. для реалізації стратегічних проектів для регіонів та місцевих громад.

Був прийнятий також Закон України "Про засади державної регіональної політики". У результаті – нарешті в Україні задіяні європейські механізми регіонального розвитку.

Критично важливим кроком для успіху реформи стало також прийняття Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Уже 22 області (крім Закарпатської та Тернопільської) прийняли перспективні плани формування спроможних громад, а близько 1000 рад висловили готовність до об’єднання. І уже на поточній сесії ми прийняли рішення, яким дали зелене світло для проведення виборів у таких об’єднаних громадах.

Хорошим сигналом стало також прийняття закону щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства, який з 1 вересня уже набрав чинності.

Тепер органам місцевого самоврядування надано право самостійно визначати містобудівну політику, чим завдано потужний антикорупційний удар, який руйнує одну з найбільш корупційних вертикалей.

На черзі – прийняття ще низки законів щодо децентралізації повноважень і регулювання земельних відносин.

Уже пройшли перше читання чотири законопроекти, які дозволять децентралізувати надання базових адміністративних послуг, повернути органам місцевого самоврядування повноваження, що їм належали – реєстрацію нерухомості, бізнесу, передати на місця повноваження із реєстрації місця проживання особи.

Готовий законопроект про муніципальну варту, завдяки якому органам місцевого самоврядування буде надано інструмент контролю за дотриманням юридичними та фізичними особами норм, які входять до сфери їх повноважень (правил благоустрою, паркування тощо).
Крім того, прийнято новий закон про місцеві вибори – завдяки цьому почнеться оновлення місцевих політичних еліт.

Минулого понеділка відбулось результативне голосування в першому читанні змін до Конституції в частині децентралізації. Після остаточного ухвалення ці зміни стануть доленосним рішенням, зроблять безповоротною реформу, направлену на наближення України до Європи, забезпечення заможного життя наших громадян.

Наше пріоритетне завдання – максимально швидко напрацювати і прийняти пакет законів, які пов’язані з реалізацією запропонованих у змінах до Конституції європейських засад місцевого самоврядування в Україні.

Щодо удосконалення системи державного управління. У подальшому необхідно зосередитись також і на інших напрямах удосконалення системи врядування. Допрацьовуються прийняті в першому читанні законопроекти про державну службу і службу в органах місцевого самоврядування, які відповідають європейським засадам врядування.

Ці проекти законів спрямовані на те, щоб запровадити механізми об’єктивного добору та сформувати професійну, прозору та підконтрольну публічну службу.

Парламент прийняв низку законів у сфері е-врядування: серед них – закон щодо електронного звернення та електронної петиції, який спростив можливості громадян на звернення до вищих органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Але і в цій сфері необхідно ще багато зробити.

А загалом, реформа органів державної влади лише розпочнеться.

Ключовим пріоритетом у нашій спільній з урядом роботі стане підготовка та розгляд законопроектів щодо формування сучасної системи державного управління: реформування Кабінету Міністрів та системи центральних органів виконавчої влади, в тому числі – відповідні зміни до Конституції".

08.09.2015 - 14:14 | Views: 13227
Децентралізація: що зроблено і що робити далі

Tags:

Volodymyr Groysman

Source:

Українська правда

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...