Децентралізація по-Парафіївськи

Суттєве збільшення надходжень до сукупного бюджету громади, нова якість надання адміністративних і соціальних послуг, збереження та розвиток інфраструктури навіть у віддалених селах (ремонти закладів освіти та культури), поступове вирішення проблеми медичного забезпечення, транспортного сполучення – ці здобутки дають підставу жителям Парафіївської ОТГ впевнено дивитися у майбутнє. Як триває процес децентралізації на Ічнянщині, на власні очі побачили чернігівські журналісти під час прес-туру, що пройшов у четвер, 6 квітня, за сприяння Центру розвитку місцевого самоврядування в Чернігівській області (керівник – Ірина Кудрик).

Як розповіла під час зустрічі ж представниками ЗМІ Парафіївський селищний голова Валентина Карпенко, ще в квітні 2014р. Парафіївська селищна рада ухвалила рішення про участь у пілотному проекті з об’єднання територіальних громад. А в 2015-му відбулося приєднання до Парафіївської селищної ради ще чотирьох сільських рад – Іваницької, Петрушівської, Южненської і Мартинівської. Центром ОТГ обрано смт. Парафіївку. Нині на цій території проживають 6023 чоловіків, жінок і дітей. ОТГ включає 18 населених пунктів, тут діють 11 підприємств — сільськогосподарських виробників, три ЗОШ I-III ступенів, п’ять дитячих садочків, музична школа (!), п’ять будинків культури, дві лікарські амбулаторії, чотири ФАПи. А ще - Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», широко відомий не тільки в Україні, а й за її межами! Тож у перспективі громада має всі шанси успішно розвивати пізнавальний, сільський і зелений туризм.

- Рік нашої роботи в нових умовах доводить, що в фінансовому плані ОТГ перебуває в набагато кращих умовах, ніж ті сільські та селищні громади, що не об’єдналися, - підбиває певні підсумки Валентина Федорівна, яку односельці шанобливо називають «наша Маргарет Тетчер».

 - Якщо в 2015р. сумарний дохід всіх п’яти громад становив близько 5,5 млн. грн., то в 2016-му до Парафіївської ОТГ надійшло близько 33 млн. грн. Це завдяки тому, що до ОТГ надходить 60% податку на доходи фізичних осіб. Цей вид податку не отримують сільські та селищні ради, які не об’єдналися. Ще близько 6 млн. ми отримали як державну субвенцію на розвиток ОТГ. 

Валентина Карпенко з гордістю розповідає про те, що вдалося зробити лише упродовж одного року життєдіяльності об’єднаної громади. Зокрема, торік проведено капітальний ремонт приміщень Іваницької та Парафіївської ЗОШ, Іваницького та Парафіївського ДНЗ №1. Журналісти перевірили, наскільки якісно перекрито дахи приміщень, наскільки комфортніше й тепліше стало діткам після заміни вікон, дверей, утеплення фасадів. Коштом селищної ради здійснено капітальний ремонт Парафіївського ДНЗ №2, закуплено обладнання, зручні та яскраві меблі, м’який інвентар, посуд, іграшки для дітей. Додатково обладнано й відкрито ще одну ясельну групу, адже в Парафіївці до цього моменту на черзі до садочків перебувало понад 70 дітей. Завершується капітальний ремонт приміщення Южненського ДНЗ. Внутрішні роботи вже проведені.

За рік, що минув, усі навчальні заклади значно покращили свою матеріально-технічну базу, було придбано чи відремонтовано побутову техніку, комп’ютери, меблі. Два шкільні автобуси підвозять учнів до Парафіївської та Іваницької ЗОШ з навколишніх сіл. Придбано новий автобус, причому 700 тисяч виділила держава, а 700 тис. за програмою «Шкільний автобус» - селищна рада. Не забувають тут і про «культурну сферу», зокрема, перекрили дах Парафіївського селищного будинку культури. Приділяють увагу питанням благоустрою навіть у невеликих селах. Так, у Петрушівку виділили 36 тис. на вуличне освітлення, 28 тис. - на придбання твердопаливного котла, провели поточний ремонт ДНЗ.

Якщо ж говорити про забезпечення населення медичними послугами, то в найвіддаленішому селі Мартинівка (20 км. від центру ОТГ) у ФАПі за штатом працював один медичний працівник. На прохання людей вирішено виділити кошти з селищного бюджету і тепер Мартинівку обслуговує два медичних працівники, яким наданий ще й автомобіль.

«Ми вважаємо своїм завданням, щоб люди отримували якісні послуги, тому й беремо на себе додаткові повноваження, - розповіла під час спілкування з журналістам Валентина Карпенко. - Серед п’яти ОТГ на Чернігівщині ми перші утворили свій Центр первинної медико-санітарної допомоги, якому підпорядковані всі медичні заклади, розміщені на території ОТГ(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Чернігівська область

Source:

«Чернігівський формат»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...