Представників ОТГ Тернопілля навчали правильно використовувати фінансові ресурси

Питання забезпечення сталого розвитку на місцевому територіальному рівні є надзвичайно актуальним з огляду на потребу стабілізації соціально-економічного становища в регіоні в умовах економічної кризи та проведення реформи з децентралізації. Принципове значення має належне забезпечення фінансової спроможності територіальних громад, а також контроль за ефективністю використання наявних ресурсів з метою недопущення проявів корупції.

Саме тому 7 квітня Міжнародниий центр перспективних досліджень (м.Киів) у рамках проекту “Фінансова прозорість об'єднаних громад” за підтримки  Посольства Нідерландів провів семінар для учасників об'єднаних громад у Тернопільській області.

Привітав учасників семінару заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Віктор Якимук.

“На початок 2017 року в області  діє 36 об'єднаних громад. Це близько третини території та біля 290 тис осіб населення області. Об'єдналося 206 міських, селищних та сільських рад, що складає 345 населених пунктів. Організаційний етап формування громад розпочато і він вже невідворотньо продовжується. В даний час розпочався наступний етап – а саме формування структур і органів громад, а також формування і використання фінансових ресурсів громад, що сприятиме задоволенню конкретних запитів їх мешканців. У 2016 році на формування інфраструктури 26 об'єднаних громад    (будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об'єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства, придбання спецтехніки) з державного бюджету використано субвенцію в обсязі 133,3 млн.гривень, субвенцію на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій - 9,6 млн. гривень та кошти державного фонду регіонального розвитку - 4,6 млн гривень.Таким чином, на розвиток, будівництво та зміцнення матеріально-технічної бази об'єднаних територіальних громад у минулому році використано   147,5 млн гривень коштів державного бюджету.Приємно привітати учасників семінару, на якому будуть розглядатися важливі для реалізації повноважень громад питання  направлені на підвищення економічної спроможності громад, вирішення конкретних проблемних питань їх діяльності - використання  наявних та пошуку шляхів залучення додаткових фінансових ресурсів громад”, -зазначив Віктор Якимук.

З актуальних питань формування та використання фінансових ресурсів об'єднаних громад та шляхів залучення додаткових ресурсів, перед представниками громад виступили експерти Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник, Ангела Бочі, Тетяна Овчаренко.

 

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт Тернопільської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...