Шепетівчани переймали норвежський досвід з децентралізації

Представники тергромади переймалися підвищенням ефективності діяльності в сферах економіки та фінансів.

Як впровадити норвезький досвід з децентралізації в Україні - обговорювали на початковій конфереції робочих груп з підвищення ефективності діяльності в сферах економіки та фінансів за участі шепетівчан.

В рамках проекту "Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні", що реалізує Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад та Норвезький інститут міських і регіональних досліджень за фінансової підтримки МЗС Норвегії, відбулася зустріч, до якої долучилися Шепетівський міський голова Михайло Полодюк та начальник управління економічного розвитку Олександр Гринь.

У конференції взяли участь понад 130 представників органів місцевого самоврядування з 44 українскьких громад.

"Співраця з нашими колегами з Норвегії є досить успішною. Ми одночасно почали реформу місцевого самоврядування. У Норвегії поки що триває процес добровільного об'єднання територіальних громад. Основна мета не зекономити, а створити такі структури, які б могли економічно подбати про розвиток держави. Є спільне, що об'єднує - це проведення децентралізаційної реформи. У Новегії є цікаве ноу-хау - формування мережі ефективності. У нас буде сформовано чотири групи ефективності", - зазначив Мирослав Пітцик. Він подякував норвезьким колегам, які не тільки поділилися філософією, методологією проекту, але й надали фінансову підтримку. "Завдяки цьому ми зможемо адаптувати норвезький досвід в українських містах", - підкреслив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

"Норвегія підтримала український вибір. Революція Гідності - початковий пункт налагодження глибокої та інтенсивної співпраці наших країн", - зазначив ПосолНорвегії в Україні Уле Т. Хорпестад.

Він запевнив, що Норвегія продовжуватиме підтримку України у проведенні реформ. Зокрема, за такими напрямами - верховенство права, ефективне використання енергії, економічні реформи, гуманітарна допомога, особливо на сході України.

"Проект "Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні" ми підтримуємо протягом двох років. Процес децентралізації є важливим в Україні. Мета цього проекту - підтримка громад на місцях задля покращення інфраструктури, ефективності фінансування громад, у тому числі тих, які розташовані у сільській місцевості", - наголосив Уле Т. Хорпестад.

Він висловив позитивне враження від співпраці Асоціації міст України з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад та Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень.

Наприкінці міський голова Михайло Полодюк підписав Меморандум про готовність долучитися до роботи в групі підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування.

Область:

Хмельницька область

Source:

«Депо»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...