Результатом децентралізації стало зростання місцевих бюджетів та підвищення якості послуг на місцях, - Володимир Гройсман

Зростання місцевих бюджетів і здатність місцевої влади вирішувати проблеми людей та надавати якісні послуги свідчить про успіх реформи з децентралізації та вдалість обраної моделі. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з представниками Асоціації об'єднаних територіальних громад.

"Те, що ми бачимо сьогодні зростання місцевих бюджетів і вашу здатність вирішувати проблеми людей – це головне, до чого ми рухалися: дати можливості, інструменти, щоб кожен з вас зміг надати якісні послуги освіти, охорони здоров'я, нормальне середовище, дороги, багато інших питань, з якими ви живете кожного дня", – заявив Володимир Гройсман.

Глава Уряду, який є ініціатором реформи з децентралізації, нагадав, що 1 квітня 2014 року минуло три роки з моменту ухвалення концепції місцевого самоврядування, що стало першим етапом і початком розвитку місцевого самоврядування. Згодом, у 2015 році, було розпочато фінансову децентралізацію.

"Пройшло три роки. Я пишаюся, що сьогодні у цій залі є справжні лідери децентралізації, місцевого самоврядування, що та модель, яку ми запропонували - її критикували тоді, критикують сьогодні - виявилася вдалою", – зауважив Володимир Гройсман, звертаючись до представників об'єднаних територіальних громад. Він наголосив, що перші обрані голови ОТГ увійшли в історію країни як першопрохідці "складної, але успішної" реформи.

Він також позитивно оцінив взаємодію лідерів об'єднаних територіальних громад щодо обміну власним досвідом вирішення проблем та упровадження сучасних практик.

"Зараз ми з вами створюємо нову інституційну основу розвитку нашої держави і головне, що це відбувається на ініціативі, лідерстві людей, на їхньому виборі", – наголосив він.

"Сьогодні дуже важливо, щоб ініціатива на місцях була за вами, щоб ви рухали вперед [реформу], використовували максимально ті можливості, які вже створені, для успіху. Я переконаний, що процес [децентралізації] буде йти далі щодо об'єднання і вдосконалення самої системи, – сказав Володимир Гройсман, звертаючись до лідерів об'єднаних територіальних громад. – Людей, ініціативи спинити неможливо, закрити очі на реальний результат неможливо. Тому чим  більше буде ваших успіхів, тим більше буде енергії у цій реформі".

Прем’єр-міністр зауважив, що реформа з децентралізації не зупиняється. Зміни до законодавства, що напрацьовуються, зокрема щодо дооб'єднання територіальних громад, є кроками вперед щодо її продовження. У свою чергу Уряд цілковито відданий підтримці реформи з децентралізації, підкреслив він.

"Як Прем’єр-міністр і вся наша команда ми будемо й далі підтримувати місцеве самоврядування, розвивати децентралізацію влади для того, щоб ви стали успішні. Наголошую – ми на вашій стороні. Ми будемо забирати будь-які перепони", – підкреслив Володимир Гройсман.

Share the news:

Read more:

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 March 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 March 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...