Будь-яка реформа ефективна лише тоді, коли в неї вірять люди, які цю реформу впроваджують, - Валерій Коровій

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій взяв участь у виїзному розширеному засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, що відбулося в Могилів-Подільському.

Зібрання було присвячене обговоренню актуальних питань реалізації медичної реформи та об’єднало представників депутатського корпусу обласної Ради, голів райдержадміністрацій та районних рад, головних лікарів медичних закладів вторинного рівня регіону.

Заслухавши виступи учасників пленарного засідання щодо стану надання медичної допомоги різних видів та інтенсивності в районах області, до обговорення порушеного питання долучився і голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

«Ми сьогодні відпрацювали стратегію та чітко розуміємо, що будемо робити з обласними закладами. Маємо загальне усвідомлення і бачення того, як будемо рухатися по третинному рівню. За підтримки депутатського корпусу обласної Ради, ми в цьому році в бюджеті акцентуємо увагу не просто на ремонтах, а на придбанні обладнання, облаштування реанімаційних відділень, хірургічних блоків. Паралельно будуємо регіональний кардіологічний центр. І за 2-3 роки вийдемо на новий, якісний рівень в системі організації третинного рівня медичної допомоги», - зазначив керівник ОДА.

Він висловив переконання, що будь-яка реформа ефективна тільки тоді, коли в неї вірять люди, які цю реформу впроваджують. Відтак підкреслив, що вже з 1 квітня 2017 року стартує державна програма «Доступні ліки», яка, по суті, є першим реальним кроком в напрямку реформування галузі охорони здоров’я, а тому дуже важливо, щоб цей етап був успішним.

«З 1 квітня у програмі будуть задіяні три категорії хворих: із цукровим діабетом ІІ типу, серцево-судинними захворюваннями та бронхіальною астмою. У Вінницькій області це 970 тисяч людей з 1 млн. 580 тисяч жителів. Ми передали на райони і міста обласного значення кошти в сумі 20,5 млн. гривень, забезпечили укладання договорів з аптечними закладами. І надзвичайно важливо, щоб все спрацювало, як годинник», - наголосив Валерій Коровій.

Наступний етап реформування очікується вже 1 липня. Він стосуватиметься зміни моделі фінансування первинної ланки та скасування територіального принципу надання медичної допомоги, натомість пацієнти укладатимуть із сімейними лікарями відповідні угоди на отримання послуг.

І вже третій етап передбачатиме формування госпітальних округів. «Це не юридична особа, не головний лікар чи медичний адміністративний орган. В госпітальному окрузі з медичної спільноти буде створена госпітальна рада, яка повинна буде розробити план розвитку округу на найближчі 5 років та визначити базові лікарні, які б спеціалізувалися, до прикладу, на хірургії чи пологових відділеннях. Рішення госпітальної ради даватиме можливість звернутися в Міністерство охорони здоров’я України для того, щоб зміцнити матеріально-технічну базу лікарень, що будуть входити до округу», - зазначив керівник ОДА.

На завершення Валерій Коровій підкреслив, що викликів перед галуззю та органами влади насправді досить багато, але за спільної роботи на результат усі питання можливо вирішити.

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...