На Прикарпатті обговорили нові можливості реформи децентралізації

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) відбулося засідання регіональної платформи щодо нових можливостей, які дадуть схвалені парламентом децентралізаційні закони.

Захід відбувся за участю заступника голови ОДА Валерія Крецула, народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності  Михайла Довбенка, Івано-Франківського міського голови Руслана Марцінківа, директора Інституту гуманітарної підготовки і державного управління ІФНТУНГ Дмитра Дзвінчука та виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука.

Під час засідання присутні обговорили виклики та загрози місцевому самоврядуванню.

Михайло Довбенко наголосив, що реформа місцевого самоврядування є однією із найважливіших реформ. І вже сьогодні вона дає очевидні результати. За його словами, парламентарям дуже важливо вивчати думки щодо її впровадження на місцях, аби знати, що робити далі, у якому напрямку рухатися. Принцип добровільності в процесі об’єднання громад є визначальним, наголосив народний депутат. Все ж досвід європейських країн показує, що всі розпочинали з добровільності, але процес об’єднання завершували добровільно-примусовим або примусовим варіантом. На його думку, наразі ще не до кінця реалізовано принцип добровільності.  Проте з нею не будуть довго затягувати, ще з рік-півтора попрацюють на основі закону про добровільне об’єднання.

Своєю чергою, Юрій Стефанчук акцентував увагу на необхідності підвищення спроможності органів місцевого самоврядування в контексті реформи децентралізації, а також проаналізував закони і законопроекти, що стосуються  наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. «З огляду на те, що змінами до Бюджетного та Податкового кодексів наприкінці 2016 року на рівень місцевих бюджетів було перекладено низку видаткових повноважень, зокрема в галузях освіти та охорони здоров’я, доцільним є посилення фінансової спроможності місцевих бюджетів шляхом розширення їх податкової бази. – підкреслив Юрій Стефанчук. – Адже місцеві бюджети є основою для створення та діяльності органів місцевого самоврядування, а також вирішальним чинником стійкого економічного розвитку регіонів. При формуванні місцевих бюджетів варто враховувати весь їх податковий потенціал. Звісно, що формування фінансово самодостатніх адміністративно-територіальних одиниць потребує системних виважених змін у податковому та бюджетному законодавстві, оскільки недостатність власних стабільних джерел доходів значно зменшує та обмежує вплив місцевих бюджетів на розвиток територіальних громад».

Учасники заходу акцентували на викликах і загрозах місцевому самоврядуванню, нових можливостях, які дадуть громадам схвалені парламентом децентралізаційні закони і зміцненню місцевого самоврядування, голови ОТГ ставили чимало запитань народному депутату.

За підсумками регіональної платформи Івано-Франківське РВ АМУ спрямує напрацьовані пропозиції народному депутатові України, першому заступнику голови Комітету ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності  Михайлові Довбенку задля вирішення місцевих проблем на законодавчому рівні.

Область:

Івано-Франківська область

Source:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...