Партнерство: За досвідом – до Польщі

Керівники об’єднаних громад з Донецької, Луганської та Харківської областей побували з робочою поїздкою в Польщі, де вивчали менеджмент у органах місцевого самоврядування гмін, повітів і воєводств, які виступають аналогом вітчизняних громад, районів та областей.

Поїздку було організовано фундацією «TERRA HUMANA» за особистою участю голови організації Ярослава Біттеля. Фінансову підтримку надав уряд Польщі. На думку учасників поїздки, такий обмін досвідом на прикладі країн Євросоюзу є дуже важливим для представників місцевої влади. Сьогодні Україна  знаходиться на початку шляху впровадження реформ. Польща вже пройшла цей шлях, демонструючи суттєві  зміни в різних галузях, що відбулися тут за чверть століття. Отже, керівникам місцевого самоврядування випала унікальна нагода вивчити польський досвід, зіставити його з тим, що доведеться пройти їм самим, побачити результати впровадження реформ та набути кращі практики, щоб уникнути можливих помилок.

Протягом тижня делегація відвідала декілька повітів Підкарпатського і Мазовецького воєводств, де відбулися зустрічі з представниками місцевого самоврядування, семінари, відвідування соціальних та інфраструктурних об’єктів у містах і селищах.

Як розповіла староста села Привілля Черкаської ОТГ Тетяна Колесник, під час поїздки вдалося познайомитися з практичними результатами реформи місцевого самоврядування. Черкаська громада існує лише рік, але вже зараз керівники можуть оцінити переваги проведеної реформи. Побувавши в Польщі, староста зрозуміла, у якому напрямку треба рухатися, щоб розвивати село і громаду в цілому.

Українську делегацію здивувала відносно мала чисельність апарату місцевого самоврядування та  невеликі бюджетні витрати на його утримання – всього 2-3 %  разом із комунальними послугами. При цьому виконавчі органи повністю виконують свої поточні функції і працюють над проектами розвитку.

Учасники поїздки змогли на власні очі переконатися в результатах роботи, що тут проводиться. Перш за все, це відмінні дороги не тільки в адміністративних центрах, а й у польській глибинці. Зокрема в Підкарпатському воєводстві було побудовано 90 % нових асфальтованих доріг між малими населеними пунктами.

Заступник голови Октябрської сільської громади Олексій Шапко був вражений тим, який величезний ривок у своєму розвитку змогли зробити за чверть століття громади Польщі.

Навіть у невеликих населених пунктах тут реалізується 95 % інвестиційних проектів, тоді як в Україні наразі добувають завершення не більше 15 %. У результаті польська глибинка корінним чином відрізняється від сільської місцевості в нас. Навіть у невеликих ґмінах учасники делегації побачили сучасні стадіони й басейни, централізоване водопостачання та водовідведення.

Усі польські воєводства й повіти активно залучають інвестиції. Українська делегація відвідала нові очисні споруди, рекреаційні басейни – як криті, так і розташовані просто неба, оглядовий майданчик на одній із веж монастиря Кармелітів, побудовані за рахунок залучених коштів.

У Польщі забезпечено стовідсоткове інтернет-покриття, причому діє соціальна програма, коли для малозабезпечених сімей з бюджету ґміни купують комп’ютер і оплачують користування всесвітньою мережею.

Про соціальну спрямованість роботи органів місцевого самоврядування свідчить також уважне ставлення до людей із особливими потребами. Делегація побувала в центрі самодопомоги, відкритим громадською організацією, у якому людей з психоневрологічними розладами адаптують до життя в суспільстві. Люди там навчаються, здобувають професію, опановують побутові навички.

Окремою темою є освіта. Школи, дитсадки, центри дитячої творчості вразили сучасним дизайном, ремонтом та оснащенням. До слова, витрати на утримання навчальних закладів складають близько 60 % бюджету ґмін. Отже, громади Польщі роблять ставку на майбутнє, не шкодуючи коштів на виховання підростаючого покоління.

Область:

Донецька область

Source:

«ВістіДонбасу»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...