Пісочин, як приклад території, що розвивається після бюджетної децентралізації

Така бажана і така довгоочікувана. Три роки тому в Україні розпочалась реформа органів місцевого самоврядування. В її рамках законодавці передбачили фінансову децентралізацію. Суть цього процесу полягає у тому, що регіонам на місця частково передали повноваження, фінансово їх підкріпили, тож всі питання місцевого значення громади мають вирішували самостійно.

 Юлія Світлична голова Харківської облдержадміністрації

Я можу сказати, що процес децентралізації для Харківщини вже дав можливість збільшити бюджети. Майже в 2 рази збільшився бюджет розвитку – до 4,5 мільярдів гривень. Це надало можливість їх пустити в додаткові інфраструктурні проекти.

 Також сама по собі реформа передбачає і процес об'єднання територіальних громад. Це зробили для того, аби люди з маленьких сіл та селищ перейшли на прямі відносини із державним бюджетом та почали отримувати всі субвенції безпосередньо на місця. Таким чином органи місцевого самоврядування отримали ще більше можливостей для вирішення місцевих проблем. Цей процес у Харківській області триває, наразі створено чотири об'єднані територіальні громади:

МЕРЕФ’ЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА - (Мереф’янська міська рада, Утківська селищна рада)

РОГАНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА - (Роганська селищна рада, Пономаренківська сільська рада)

СТАРОСАЛТІВСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА - (Старосалтівська селищна, Шестаківська, Молодівська, Гонтарівська, Червоноармійська, Хотімлянська сільські ради)

ЧКАЛОВСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА - (Чкаловська селищна, Коробочкинська, Іванівська, Леб’язька, Базаліївська, Юрченківська сільські ради)

Пісочинська селищна рада теж має намір об'єднатися із Коротичем та Березівкою. Там пройшли громадські слухання, процес на завершальній стадії. Але громада Пісочину вже відчуває позитивні результати бюджетної децентралізації. Для порівняння, бюджет у дві тисячі чотирнадцятому році у Пісочині був на рівні двадцяти мільйонів гривень, на цей рік це сума у п'ятдесят два мільйони. Зокрема, тільки від акцизу бюджет Пісочину отримав шістнадцять мільйонів гривень.

Олег Чернобай голова Пісочинської селищної ради

Увеличение бюджета более, чем в два раза. За счет чего? За счет того, что местным советам, местным громадам отдали акциз от розничной торговли, алкоголя, табака и топлива. Это значительные поступления для бюджета. 100% передали от арендной платы, от налога на землю, 100% поступлений от уплаты единого налога. Так же добавились такие поступления от административных услуг. Если на территории поселка оказываются админуслуги, то 100% плата поступает в местный бюджет.

Вже одразу після передачі повноважень та фінансів, розповідає Олег Чернобай, у Пісочині взялися за реалізацію, на той момент, великих проектів для селища. Так у дві тисячі п'ятнадцятому році вдалося добудувати корпус дитячого садочку у мікрорайоні Мобіль.

Світлана Сичова завідувач Пісочинського дошкільного закладу "Теремок"

У 2015 році відкривали чотири групи. Одна група раннього віку, дві молодших і середню групу, зараховано вісімдесят п'ять дітей. Також у нас багато дітей із зони АТО, переселенців.

Але на цьому, говорять у селищній раді, не зупиняться. Тепер у них є можливості добудувати ще один корпус дитячого садку. Наразі вже взялися за проект, найближчим часом розпочнуть будівництво. Ще один приклад того, як бюджетна децентралізація вплинула на розвиток селища - це перетворення старого приміщення радгоспу на новий корпус школи. Більше того, таким чином у Пісочині закрили проблему з умовами харчуванням дітей. Адже школу будували ще у тисяча вісімсот сімдесятому році і столової там не передбачили. Діти обідали інколи просто в класах.

Оксана Сасіна директор Пісочинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Почему не было, потому что не было помещения, там же пищеблок должен быть и помещения для столовой, просто не было возможности чисто физически. Теперь у нас организовано полноценное питание. Питаются детки первых-четвертых классов, это в общем 100 человек ежедневно, плюс группа продленного дня и на больших переменах у нас организовано горячее питание для учеников 5-11 классов.

До всього, розповідає голова селищної ради Олег Чернобай, у Пісочині активно взялися за ремонт доріг та під'їздів власними силами. Також, як ніколи, змогли зі свого бюджету виділити людям матеріальної допомоги на два з половиною мільйони гривень. Але на цьому не зупинилися та пішли ще далі. За рахунок власних грошей з селищної скарбниці розробили проект нової школи у мікрорайоні Мобіль, його підтримали у обласній адміністрації і на нього кошти надійшли з Мінрегіонрозвитку, обласної та районної рад.

Олег Чернобай голова Пісочинської селищної ради

Глобальные проекты реализовать за счет финансов собственных невозможно. Тут только при тесном взаимодействии Харьковской областной государственной администрации, Харьковского областного совета мы можем, действительно, реализовывать очень важные социальные проекты. Пример приведу, все об этом знают, что в Писочине строится школа в микрорайоне Мобиль.

У це важко повірити, але ще рік тому на цьому місці був пустир, а зараз стоїть будівля, яка готова на вісімдесят відсотків. Це майбутня школа, де навчатимуться понад шістсот дітей. А це шкільні кімнати, уявляєте, у навчальній установі буде не менше п'яти перших класів. Будівельники працюють рекордними темпами, наразі вже приступили до оздоблювальних робіт. Сісти на парти діти мають цього навчального року, першого вересня.

Неподалік школи розпочалось ще одне масштабне будівництво - фізкультурно-оздоровчого комплексу. Його теж мають здати в експлуатацію цього року.

Олег Чернобай голова Пісочинської селищної ради

Для селища дуже потрібно, бо селище молоде розвиваюче. Тому нам дуже потрібно розвивати мешканаців і у спортивному напрямку. Це також приклад децентралізації, бо за рахунок бюджетної децентралізації з'явилися кошти на розробку проектної документації та для початку будівництва.

Головне, говорить Олег Чернобай, не зупинятися, а енергії та бажання змінити життя в селищі на краще в них вдосталь. Плани на майбутнє мають амбітні.

Сергій Чернов голова Харківської обласної ради

Сьогодні по всій державі є успішні практики, успішні приклади, і повірте мені, такі люди й такі громади, маю на увазі керівників в першу чергу, депутатів, які там обрані вже не відмовляться від того, що вони створили своїми руками, у них з'явилося зовсім інше відношення від того, що вони мають, вони розуміють як вони можуть це примножувати, і, безумовно, будуть рухатися тільки кроком розвитку своєї території.

Область:

Харківська область

Громади:

Пісочинська селищна об’єднана територіальна громада Пісочинська територіальна громада

Source:

«Izvestia»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...