В Івано-Франківську відбувся семінар «Фінансова прозорість об’єднаних громад»

Семінар проведений Міжнародним центром перспективних досліджень (м. Київ) у рамках проекту «Фінансова прозорість об’єднаних громад» за підтримки Посольства Нідерландів (програма MATRA).

«Одним із основних завдань семінару, – відзначила Ангела Бочі, директор економічного департаменту Міжнародного центру перспективних досліджень, – є надати інформацію членам об’єднаних громад, бізнес асоціаціям як в умовах децентралізації найкраще акумулювати фінансові ресурси, підвищувати податкову спроможність місцевих бюджетів, залучати грантові кошти, а також як вести боротьбу із корупцією, пов’язану із освоєнням бюджетних коштів на місцевому рівні».

В свою чергу, Тетяна Овчаренко, експерт з питань бюджету та управління з 12-річним досвідом роботи в Міністерстві фінансів України, зазначила наступне: «Бюджетна система України - єдина. І положення бюджетного кодексу, і правила виконання бюджетів однакові для всіх, у тому числі і для бюджетів об’єднаних територіальних громад. Тому потрібно знати як ці правила застосовувати. При цьому, формування бюджету об’єднаної територіальної громади є щось новим для неї. Їй потрібно навчитися як будувати відносини з державним бюджетом та з центральними органами влади». Під час семінару п. Тетяна розкрила особливості складання, формування та виконання бюджету об’єднаної територіальної громади.

«Часто, забувається, що фінансування видатків громади відбуватиметься за її рахунок, – вказує Василь Поворозник, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, – відповідно виникає потреба роз’яснити, яким чином краще використати ці кошти». Також, п. Василь приділив велику увагу можливості залучення грантових коштів об’єднаними територіальними громадами. Партнерство для розвитку міст (проект ПРОМІС), програми «DOBRE» (USAID), «Підтримка розвитку сільського господарства та сільських територій» (USAID), «Горизонт – 2020» – це тільки короткий список програм і проектів, можливості використання яких об’єднаними територіальними громадами, були розкриті під час семінару.
Окрім цього, експерти розказали про особливості посилення контролю за використанням фінансових ресурсів місцевих громад та недопущення проявів корупції.

Область:

Івано-Франківська область

Source:

«Paralleli»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...