Ми ніколи не будемо готовими до децентралізації та змін, поки самі не почнемо їх робити, - В’ячеслав Негода представникам громад

Децентралізація в Україні триває три роки. І зараз вже усі підтримують необхідність реформування системи місцевого самоврядування в країні. Але, на жаль, до цього часу ще багато хто розуміє децентралізацію по-своєму, ставлячи на перше місце власні амбіції, а не інтереси людей.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час зустрічі представниками місцевого самоврядування Полтавської області.

«З самого початку реформи у 2014 році Мінрегіон має чітку позицію: місцеве самоврядування потрібно зміцнити, передавши більше повноважень, ресурсів та відповідальності тій владі, яка найближче до людей, тобто – у громади. Цим шляхом ми і рухаємося вже протягом трьох років. Але реформа передбачає і рух назустріч, тобто багато в чому ініціатива має надходити і від самих голів та депутатів громад, їй мають сприяти на регіональному та районному рівнях. Натомість часто замість конструктивного діалогу, готовності об’єднувати зусилля і співпрацювати заради розвитку, ми отримуємо пропозиції на кшталт: дайте нам гроші, а ми самі розберемося, що з ними робити», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, держава не знімає з себе обов’язку фінансової підтримки місцевого самоврядування, навіть більше, - розмір державного сприяння регіональному розвитку щороку зростає. «Але досвід останніх років доводить, що успіху досягають в тих громадах, у тих районах, де переходять від споживацької ідеології до стратегічного мислення, де намагаються скористатися перевагами реформи, очолити її, а не лише шукають у ній недоліки. Успіх там, де стають спроможними не лише використовувати ресурси, а де самі починають їх створювати», - сказав Перший заступник Міністра.

За словами В’ячеслав Негоди, аналізуючи досвід 366 вже створених об’єднаних громад, їхні успіхи та труднощі, вже з упевненістю можна сказати, що готовність і спроможність до змін з’являться там, де їх починають робити.

«Мабуть, такою є людська природа – ми ніколи не готові до змін і все чекаємо слушної нагоди, ідеальних умов для початку чогось нового. Але правда у тому, що розвиток починається тоді, коли робиться перший крок на зустріч можливостям. Децентралізація і є для громад тією можливістю, яку треба використовувати за будь-яких умов», - зазначив Перший заступник Міністра.

Він закликав голів громад та представників органів місцевого самоврядування районного рівня не втрачати дорогоцінний час, не сприймати можливі труднощі як причину для бездіяльності, а доводити своїм виборцям спроможність до змін – використовувати існуючі можливості та досвід сусідів і починати змінювати життя на своїх територіях на краще. 

21.03.2017 - 11:16 | Views: 10324
Ми ніколи не будемо готовими до децентралізації та змін, поки самі не почнемо їх робити, - В’ячеслав Негода представникам громад

Attached images:

Tags:

V.Nehoda

Область:

Полтавська область

Source:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...