В Олешанській ОТГ роблять ставку на розвиток виробництва і туризму

До Олешанської ОТГ увійдуть Делівська, Будзинська, Долинська, Озерянська та Олешанська сільські ради.

30 квітня цього року тут відбудуться перші вибори. Вже сьогодні у громади є чітке бачення, куди вони хочуть рухатися.

Сільський голова села Олеша Богдан Двояк працює на посаді голови вже 15 років, розповідає, що зважився на об’єднання, бо вважає, що в ОТГ громада кожного села має більші можливості для свого розвитку, реалізації проектів і вирішення проблем. Про це пишутьВерсії з посиланням на Репортер.

“ОТГ отримують можливість на прямі міжбюджетні відносини, – говорить Двояк. – Уряд нам обіцяє освітянську, медичну дотації, інфраструктурну субвенцію. Крім того, ми можемо виходити на написання проектів державного фонду регіонального розвитку (ДФРР)”.

Двояк розповідає, що за 15 років його головування Олеша вже виграла кілька проектів ПроООН  та шість обласних проектів.

“Це були одноразові енергозберігаючі акції, – додає Богдан Двояк. – Вони дозволили зекономити, але не стали поштовхом для розвитку. А програми і проекти ДФРР дають можливість розвивати виробництво. Нам нині потрібно створювати робочі місця і умови для малого бізнесу. Ми не можемо бути вічно на субвенціях”.

Двояк визнає, що новоутворена Олешанська громада не буде повністю самодостатньою. Та хвалиться, що 2016 рік був для Олеші успішним. Так минулого року тут виділили 230 тис грн на благоустрій села, 40 тис грн — школі, 30 тис грн — садочку, співфінансували утримання місцевої пожежної команди. Після семирічної перерви  відновили будівництво  спортивної зали, яке до кінця року мали б завершити.

Центром новоствореної ОТГ стане Олеша, адже географічно село розташоване  в центрі. До ОТГ увійде 5 сільрад з 9 сіл. Віддаль до найдальшої точки — 17 км.

Двояк пояснює, що нині в Олеші є ЗОШ на 500 місць, де навчається 200 учнів. Дитячий садок на 90 місць, народний дім, лікарська амбулаторія з денним стаціонаром, пожежна команда, відділення Ощадбанку, дільниця ветмедицини, аптека. Територія сільради одна з найбільших в районі — 3,5 тис га. З них 760 га — ліси. У селі – 26 км газопроводів, які  збудували за кошти односельців, та 36 км доріг, мережа вуличного освітлення.

Також Олеша може похвалитися і приватними підприємцями. Богдан Двояк розповідає, що, наприклад, ПП “Олівія”займається виготовленням бетонних кілець, має млин, стрічкову пилораму, міні АЗС, яка дає 40-50 тис акцизного збору в рік, господарсько-будівельний магазин. Крім того, на території сільради працює 14 магазинів. Сільський голова додає, що підприємство “Галичина проект” за 2016 рік дав близько 210 тис грн єдиного податку, а “Енерготрейд” – 170 тис грн. Також є три агроінвестори.

“Я бачу одну перспективу для подальшого існування ОТГ — залучення інвесторів і створення робочих місць, розвиток інфраструктури, – переконаний Двояк. — Вийшовши на прямі бюджетні відносини, ми зможемо створювати умови, щоб підтримувати економіку, думати про переробку с/г продукції. Делева має кар’єр. Озеряни — дуже земельне село. Долина, Будзин, Мостищів, Одаї мають красивий Дністровський кар’єр, тож тут потрібно думати про розвиток туризму. Ми не боїмося відповідальності і роботи. Страх один — щоб нас не обманули”.

Питання номер один в Олешанській ОТГ — дорога до Делеви, де буде опорна школа.

Директор Делівської ЗОШ Василь Ціник розповідає, що сьогодні там навчаються 338 учнів в 19 класах, з вересня – заплановано 350 учнів. Тож школа є найбільшою в ОТГ.

“Школа розрахована на 480 учнів, у нас працює 42 вчителі, – розповідає Ціник. – Маємо добре обладнаний спортзал, актову залу, спеціалізовані кабінети, спортмайданчик зі штучним покриттям. Потрібно, звісно, поповнити матеріальну базу. Сьогодні ми й так підвозимо дітей автобусом із присілку Луг і села Будзин за 5 км. Тож наша школа відповідає типу нової опорної школи”.

Підприємець Іван Біланюк тримає в Олеші два магазини і маленьку хлібопекарню. Та увесь рік вона не працює, бо не може конкурувати з великими заводами – працює на свята чи на індивідуальні замовлення.

Біланюк сподівається, що після об’єднання зросте купівельна спроможність громади, що відповідно сприятиме збільшенню продажу.

Експерт з питань децентралізації Асоціації міст України Марія Баран розповідає, що поки на об’єднання з Олешанською ОТГ не дали згоду чотири сільські ради, але переконана, що найближчим часом це питання вирішиться.

“9 лютого ВРУ прийняла закон, що дозволяє доєднуватися до вже існуючої ОТГ, – пояснює Марія Баран. – Соціально-економічний потенціал Олешанської ОТГ – великий. Тож, коли жителі цих сільрад побачать розвиток тергромади і зможуть в будь-який момент приєднатися. І оскільки держава пообіцяла перевести на прямі бюджетні відносини всі ОТГ, створені 2016 року, хочу щоб вони не забули про нашу Олешанську громаду і держава виконає обіцянки щодо інфраструктурної субвенції. А наше експертне середовище всіма ресурсами допоможе становленню ОТГ”.

Область:

Львівська область

Source:

«Версії»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...