Доповідач Ради Європи: Вибори потрібні всім підконтрольним районам Донбасу

У Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи вважають, що місцеві вибори на сході Україні мають пройти на всіх підконтрольних уряду територіях. Про це DW сказав доповідач конгресу Марк Кулз.

Deutsche Welle: Пане Кулзе, чи задоволені у конгресі змістом поправок до Конституції, які стосуються децентралізації влади в країні?

Марк Кулз: На мою думку, поправки до Конституції щодо децентралізації влади скеровані у правильному напрямку. Вони сприятимуть зміцненню місцевого та регіонального самоврядування в Україні, що надзвичайно важливо для ефективного управління країною і що є гарантією неповернення авторитарного режиму. Тепер усе залежатиме від того, як сприймуть політики і населення ці зміни у політичній культурі, які зроблять владну структуру менш вертикальною і більш горизонтальною.
Ці зміни особливо важко запроваджувати у країні, де триває війна. Тому децентралізація за цих обставин є великою заслугою українців. Проте багато залежатиме від фінансових ресурсів місцевих і регіональних органів влади, без яких децентралізація може не відбутися. Наразі вже були внесені зміни до бюджету України, які мають збільшити ці ресурси, і важливо, щоб вони були реалізовані.

У березні ви висловлювали сумніви з приводу того, що Верховдеценній Раді вдасться ухвалити Конституційні поправки, необхідні для проведення місцевих виборів 25 жовтня, і пропонували перенести їх на початок 2016 року.

Я дуже радий, що нинішній політичний процес в Україні дозволить проголосувати за ці поправки вже на початку вересня, і це дасть можливість провести місцеві вибори 25 жовтня 2015 року.

Чи вже відомо, коли конгрес направить до України свою спостережну місію на місцевих виборах, скільки людей увійде до неї?

Спостережна місія конгресу має прибути в Україну 22 жовтня і перебуватиме там до 26 жовтня. Поки що остаточно не вирішено, хто її очолить і скільки людей до неї увійде. Але я гадаю, що вона складатиметься приблизно із 40-50 спостерігачів, серед яких будуть члени Конгресу місцевих і регіональних влад і члени Парламентської Асамблеї Ради Європи. Голова та доповідач спостережної місії повинні бути представниками конгресу. Я особисто увійду до складу місії як доповідач з питань місцевої демократії.

Згідно з новим законом від 14 липня місцеві вибори не будуть проводитися в анексованому Криму та на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. На вашу думку, коли і за яких обставин місцеві вибори можуть там відбутися?

Вибори в Луганську, Донецьку та Криму будуть можливі лише тоді, коли мирні домовленості дозволять Україні поновити свої повноцінні владу і контроль на цих територіях. Це малоймовірно щодо Криму, який був незаконно анексований Російською Федерацією, принаймні, у короткостроковій або середньостроковій перспективі. Проте ситуація дещо інша з Луганськом і Донецьком. Мінські угоди, якщо вони виконуватимуться, дозволять Україні повністю поновити свій суверенітет над Донецькою і Луганською областями з особливим статусом для їх окремих районів.

Деякі українські політки пропонують не проводити місцеві вибори у близьких до лінії конфлікту населених пунктах на Донбасі, які, хоча і є під контролем українського уряду, проте влада не може гарантувати там безпеку виборців, кандидатів та міжнародних спостерігачів. Йдеться, зокрема, про Маріуполь. Яка ваша думка з цього приводу?

На моє переконання, місцеві вибори мають бути проведені в усіх регіонах України, включно із населеними пунктами на сході країни, наближеними до лінії зіткнення, в тому числі і в Маріуполі. Ці вибори важливіші для цих місцевих громад, ніж для будь-яких інших. Вони доведуть, що ці регіони і території є невід’ємною частиною України, що громадяни там мають такі ж права, як і решта їхніх співвітчизників в інших частинах країни, і що ніхто, крім обраних ними представників, не має права говорити від їхнього імені! Я особисто готовий бути спостерігачем в Маріуполі. Якщо пройшли вибори в Афганістані за напруженіших безпекових умов, то ми повинні змогти провести місцеві вибори на всіх територіях, які перебувають під контролем української влади.

11.08.2015 - 14:50 | Views: 10540
Доповідач Ради Європи: Вибори потрібні всім підконтрольним районам Донбасу

Tags:

Source:

Deutsche Welle

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...