Григорій Самардак: «Нам необхідно реалізовувати реформи не поспішаючи і в інтересах людей»

Про важливі для регіонального розвитку рішення, які прийняті у Києві на з'їзді Української асоціації районних та обласних рад, в ході прес-конференції розповів голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак.  Він зазначив, що лідери регіональної влади звернулися до представників центральної влади з пропозиціями щодо перспектив подальшого розвитку місцевого самоврядування.

Наприклад, на зустрічі з віце-прем'єр-міністром – міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієм Зубком, мова йшла про те, що в реалізації реформи місцевого самоврядування має бути комплексний підхід. Тобто реформа місцевого самоврядування повинна відбуватися одночасно з реформою в освіті, медицині, і це повинно бути врегульовано відповідними законодавчими актами.

Григорій Самардак відзначив, що одноголосної підтримки членів Української асоціації районних та обласних рад отримали звернення до перших посадових осіб держави щодо пришвидшення розгляду децентралізаційних законів, у тому числі із земельних питань та питань оподаткування. Так,  керівники обласних та районних рад із всіх регіонів вважають, що обіцяна концепцією реформи передача земель державної власності до комунальної власності об’єднаних територіальних громад (окрім земель, необхідних для забезпечення державних потреб), вже повинна мати законодавче підґрунтя.

- Це важливо, тому що земля є важливим ресурсом доходів громади для розвитку власних територій, для втілення масштабних інвестиційних проектів і створення нових робочих місць, на який ради об’єднаних громад очікують. Крім того, серйозно піднімалося питання про те, як проводити реформи медицини, освіти з урахуванням територіальної специфіки та структурних особливостей регіонів. Нам необхідно реалізовувати реформи не поспішаючи і в інтересах людей,- сказав Григорій Самардак.

Також регіональні лідери підтримали ініціативу уряду про введення довгострокового бюджетного планування.

- Так, прогресивні, економічно розвинені країни мають досвід довгострокового планування щонайменше на 50 років, і нам в області потрібно йти таким же шляхом. Відсутність довготривалої стратегії розвитку України говорить зовнішнім спостерігачам про невпевненість у майбутньому країни. Це не припустимо. Територіальні громади так само повинні мати плани довгострокового перспективного розвитку.  Це - перспективи зайнятості населення, створення нових робочих місць, тобто стабільність і в житті людей, і в розвитку території, - зазначив голова Запорізької обласної ради.

Область:

Запорізька область

Source:

Сайт Запорізької ОР

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 March 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 March 2024

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a new direction supporting the reform of vocational education in Ukraine

Swiss-Ukrainian project DECIDE is launching a...

The Swiss-Ukrainian project DECIDE, in partnership with the Ministry of Education and Science of Ukraine, is...

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...