На Тернопільщині стартує новий проект підтримки ЗМІ в ході реформування

З лютого у Тернопільському прес-клубі стартує новий проект під назвою «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності». Він здійснюватиметься в партнерстві з прес-клубами Житомира, Сум, Херсона і Ужгорода та при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Тим самим Тернопільський прес-клуб продовжить роботу в цій важливій сфері, розпочату минулого року за сприяння У-Медіа, НСЖУ та обласних держадміністрації і ради, розширюючи сферу діяльності та вдосконаливши її.

Суть проекту полягає в наданні широкої різнопланової підтримки друкованим засобам масової інформації  5-ти регіонів України в процесі їх роздержавлення згідно з Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», а також на перших порах їх самостійної діяльності. Сюди входитиме фахова юридична допомога, сприяння в оволодінні сучасними методами журналістики, а також навчання керівників і працівників таких ЗМІ газетному менеджменту та монетизації контенту. До того ж реалізація проекту через мережу незалежних прес-клубів з різних регіонів дасть змогу забезпечити широке висвітлення і обговорення  ходу роздержавлення газет, акумулювати і поширити кращий практичний досвід, вирішити актуальні проблеми на місцях.Впродовж 8-ми наступних місяців в Тернополі та кожному із названих вище регіонів буде організовано по 5 тренінгів, що їх проведуть сертифіковані фахівці, і тематика яких охопить всі основні напрямки, актуальні для керівників та працівників видань в процесі роздержавлення та наступного налагодження самостійної діяльності.

Зокрема, розглядатимуться питання юридичного захисту та зменшення можливих ризиків, розробки необхідної документації, налагодження роботи рекламних служб тощо. Роз’яснюватимуться, з наданням практичних рекомендацій, і положення законодавства щодо роздержавлення комунальних газет. А також -особливість роботи місцевих друкованих засобів масової інформації в умовах подальшої реалізації адміністративно-територіальної реформи.

Задля ефективної юридичної підтримки в рамках проекту постійно діятиме централізована «гаряча телефонна лінія», куди при потребі зможуть звернутися керівники та працівники редакцій не лише з областей-учасників, а й з усієї України. Консультації надаватимуться досвідченим юристом і через електронну пошту. А також з’являтимуться на сайтах прес-клубів 5-ти регіонів та в партнерських онлайн-ЗМІ. Відкрите обговорення найгостріших проблем роздержавлення для пошуку ефективних рішень та обмін вже наявним досвідом забезпечать телемости між регіонами в прямому ефірі. З метою надання практичної допомоги редакційним колективам та їх керівникам буде видано і безкоштовно розповсюджено спеціальний посібник.

 

Область:

Тернопільська область

Source:

Сайт Тернопільської ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...