В Нікольському районі обговорили подальші кроки децентралізації (+фото)

31 січня 2017 року  команда проекту «Сприяння участі громади в добровільному та демократичному процесі децентралізації» завітала на нараду до Нікольської районної ради. В нараді прийняли участь голова Нікольської районної ради Василь Мітько, голова Нікольської райдержадміністрації Володимир Завгородній, директор Донецького відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Артем Вівдич, заступники голів районної ради та райдержадміністрації, голови селищних та сільських рад, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації, керівники комунальних установ, представники громадськості та ЗМІ.

В Нікольському районі (колишній  Володарський) досить складна ситуація з об’єднанням громад. Згідно з Перспективним планом формування територій громад Донецької області пропонується створити одну велику ОТГ, але чи буде успішною ця громада та чи зможе вона надавати людям якісні адміністративні та соціальна послуги – велике питання. Тому жителі Нікольського району замислилися над створенням двох або навіть трьох ОТГ.

Сільським та селищним головам, депутатам та місцевим мешканцям складно визначитися з центром територіальної громади. Цю ситуацію ускладнює існуюча транспортна інфраструктура: більшість автобусних рейсів, які поєднують населені пункти району, прямують через Маріуполь, автобуси курсують всього один-два рази на день. Ціна проїзду може бути не по кишені соціально незахищеним верствам населення.

На нараді виступили голови Кальчицької та Зорянської сільських рад, бо саме Кальчик і Зоря потенційно можуть бути центрами ОТГ. Сільські голови задавали питання, які виникли під час ініціювання процесу об'єднання, щодо створення спроможних громад, а також щодо забезпечення надання адміністративних послуг людям, які проживають в населених пунктах, розташованих близько до Запорізької області.

Друга наявна проблема – кадровий потенціал. При створенні однієї Нікольської об’єднаної громади на район це питання може бути вирішено за рахунок фахівців, які працюють в Нікольській райдержадміністрації, Ніколькіській районній та селищній радах. Для створення в інших населених пунктах окремих об’єднаних громад потрібно за короткий термін знайти фахівців в управління освіти, охорони здоров’я, економіки та інші структури виконкому, які мають бути в об’єднаній громаді.

В результаті наради було прийнято рішення і надалі працювати над добровільним процесом об’єднання громад та пошуком оптимального формату для Нікольського району.

06.02.2017 - 13:14 | Views: 8779

Attached images:

Область:

Донецька область

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...