На семінарі-нараді обговорювали питання ефективного використання коштів бюджетів об’єднаних територіальних громад

Сьогодні в Хмельницькому Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено семінар-нараду з питань ефективного використання бюджетних коштів та особливостей проведення реформування галузей освіти та охорони здоров’я у 2017 році.

Участь в нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи “Центр розвитку місцевого самоврядування” Сергій Яцковський, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації. Також до участі в заході були запрошені голови об’єднаних територіальних громад області та керівники фінансових відділів ОТГ.

На початку засідання голові Гуменецької сільської об’єднаної тергромади Інні Абдулкадировій вручено Почесну грамоту облдержадміністрації, якою вона була нагороджена за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, високий професіоналізм і вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування та з нагоди дня народження.

Основні питання у порядку денному семінару – бюджетні. Зокрема, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич проаналізував основні показники бюджетів ОТГ за минулий та на поточний рік, вказав на основні недоліки, що були виявлені. Так, за словами Сергія Адамовича, непоодинокі факти заниження дохідної частини бюджетів, окремі ОТГ заклали дефіцит бюджету, в тому числі і дефіцит коштів на виплату заробітної плати та на оплату енергоносіїв, що не відповідає вимогам Бюджетного кодексу. Також посадовець зазначив, що не у всіх ОТГ належну увагу приділено аналізу можливих джерел наповнення бюджету, заходам з енергозбереження, підвищенню ефективності використання бюджетних коштів.

Згідно даних, лише 9% коштів, отриманих на розвиток ОТГ в області, були спрямовані на заходи з енергозбереження, тоді як видатки на енергоносії є однією і найбільш затратних статей бюджету. В окремих громадах показник витрат по ній значно перевищує середньообласний. Сергій Пенюшкевич звернув увагу голів громад на необхідність проведення аналізу таких витрат з метою визначення тих об’єктів, які в першу чергу потребують енергомодернізації.

На завершення виступу директор Департаменту фінансів відповів на питання присутніх, що стосувалися норм законодавства, зокрема, порядку виплати заробітної плати в ОТГ, особливостей розміщення вільних коштів громад на депозитах тощо.

Також на семінарі розглядалися питання використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаними територіальними громадами у 2016 році, фінансування проектів за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Крім того, голів ОТГ ознайомили з особливостями проведення реформування галузей охорони здоров’я, освіти та науки у 2017 році, особливостями здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти та проведення тендерних процедур у 2017 році, а також щодо порядку здійснення перевірок з питань охорони праці посадовими особами ОМС.

Область:

Хмельницька область

Source:

Сайт Хмельницької ОДА

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....