Для парламентських партій провели навчальні семінари з питань децентралізації влади

Підходить до завершення перший етап проекту «Залучення політичних партій до реформи децентралізації», спрямований на підвищення рівня обізнаності п’яти парламентських партій в сфері реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка здійснюється за принципом децентралізації владних повноважень.

Проект впроваджує Український інститут міжнародної політики за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через Institut für Auslandsbeziehungen та Швейцарської Конфедерації у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Комітетом регіонів, із залученням експертів Міністерства освіти та науки України, а також Міністерства охорони здоров’я України та іншими партнерами.

Ростислав Томенчук, голова правління Українського інституту міжнародної політики, поінформував, що Проект стартував у жовтні 2016 року. Протягом першого етапу у Києві проходили стартові зустрічі із керівниками центральних органів партій, аби дізнатися їхні потреби у висвітленні питання децентралізації і коригування програми саме під потреби конкретної партії. На другому етапі, протягом листопада-грудня були проведені триденні навчальні семінари окремо для кожної парламентської партії, учасниками якої стали керівники регіональних осередків партій та депутати обласних рад, секретарі регіональних представництв партій з 24 регіонів України та керівників центральних офісів партій. На разі проведено навчання для чотирьох партій: Об’єднання «Самопоміч», Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське Об’єдання «Батьківщина», Радикальна Парті Олега Ляшка і в кінці грудня відбудеться навчання для Опозиційного Блоку.

На наступному етапі, котрий відбудеться навесні 2017 року, в чотирьох пілотних областях, Івано-Франківській, Запорізькій, Сумській та Одеській відбудуться уже спільні круглі столи для представників цих п’яти парламентських партій для спільного обговорення локальних питань з приводу місцевого економічного розвитку, розвитку територій та її управлінням.

Ростислав Томенчук висловив сподівання, що попереднє навчання та висвітлення останніх реформ в сфері освіти та медицини допоможе різним політичним силам все ж знайти точки дотику для спільнго розвитку своїх областей. Крім того, у названих областях на сьогодні тривають консультативні зустрічі з обговорення регіонального розвитку і здійснення реформи децентралізації.

«Ми акумулювали сили експертного середовища з питань реформи місцевого самоврядування – це і експерти з питань бюджетної децентралізації, і з питань добровільного об’єднання територіальних громад, секторальних реформ, головним чином освіти, охорони здоров’я, адміністративних послуг, залучили представників профільних міністерств і провели своєрідні навчання для політичних партій. Мета – надати їм всебічну інформацію щодо суті реформи місцевого самоврядування, її законодавчого регулювання, очікуваних і вже перших результатів від втілення завдань реформи. Робимо це для того, щоб політичні сили, отримавши весь спектр інформації про реформу, могли виробити свою позицію щодо участі в децентралізаційних процесах.  Це важливо, бо дана реформа є фундаментальною, без неї не можливо втілити якісно секторальні реформи», - прокоментував Ростислав Томенчук. 

Учасники семінарів з різних партій погоджуються у важливості подібного навчання, оскільки бачать необхідність поглиблення власних знань в процесах реформи місцевого самоврядування.  Вони зазначають, що семінар продемонстрував  якісний зріз всіх процесів реформи, котрі зараз відбуваються в Україні, а не лише в межах окремих областей. Також вони наголосили на важливості спілкування в ході семінарів з представниками МОНу та МОЗу, які впроваджують реформи відповідно в освіті та медицині в контексті децентралізації.

 «Цікава динаміка в кожної групи. Дійсно відзначається ставлення і сприйняття інформації щодо місцевого економічного розвитку в залежності від приналежності до партії і позиції щодо децентралізаційних процесів. Однак радує, що наприкінці більшість учасників підходить із прохання про матеріали, контакти і бажанням запросити у свою область, аби ще більше зануритися саме в можливості інвестиційного розвитку конкретно свого регіону», - прокоментувала Галина Васильченко,  експерт з місцевого економічного розвитку Центру "Ділові ініціативи».

«Дуже важливо було поспілкуватися саме з представниками партій з регіональних осередків. Звісно, в кожного учасника є свої упередження чи недостовірна інформація щодо цієї реформи і я дуже радий, що завдяки таким семінарам, міфи чи не зовсім коректна інформація, котрою вони володіють, спростовуються. Політичні сили отримали інформацію з перших уст. Тому сподіваємося, що вона стане їм у пригоді і реформа здобуде ще більше прихильників», - сказав Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України.

Він додав, що підтвердженням росту прихильників реформи є місцеві вибори, які відбулися 11 грудня 2016 року.

«Навіть ті політичні партії, які жорстко критикували Уряд за децентралізацію влади і казали, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади – це процес на кшталт «примусового заганяння у колгоспи» і закликали блокувати цю реформу, спрямували своїх однопартійців на перші місцеві вибори сільських, селищних, міських голів та відповідних сільських, селищних, міських рад. Якщо у виборах 11 грудня взяли участь 26 політичних партій, то у виборах 18 грудня планують взяти участь більше 40 партій», - сказав Сергій Шаршов.

 «Децентралізація не є чимось новим і незбагненним. Через неї пройшли більшість країн, які сьогодні процвітають. Попередні результати реформи, які ми змогли побачити на прикладі перших 159 об’єднаних громад також демонструють, що реформа приречена на успіх, на розвиток територій громад, а отже – на розвиток країни», - сказав Ростислав Томенчук.

Він подякував політичним партіям, які взяли участь в навчальних семінарах, та висловив сподівання, що отримані знання з питань реформи місцевого самоврядування вони зможуть направити в русло підтримки реформи практичними діями.

13.12.2016 - 11:38 | Views: 7237
Для парламентських партій провели навчальні семінари з питань децентралізації влади

Tags:

S.Sharshov

Source:

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 March 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 March 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 March 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....