Володимир Ширма: «Розпочаті реформи місцевого самоврядування виведуть україну на абсолютно новий та якісний рівень розвитку і допоможуть викорінити з органів влади нещирих та недобросовісних людей»

Інтервю з головою Житомирської обласної ради Володимиром Ширмою

 (…)

- У країні триває процес об'єднання громад. Головними елементами децентралізації експерти називають передачу повноважень та фінансів регіонам. У бага­тьох, і це не секрет, є побоювання, що села загинуть і нічого доброго з цього не вийде. Яким є ваше ставлення до запущеного механізму реформування територіальної влади?

- Вісімнадцятого грудня проходитимуть вибори у 22 потен­ційно об'єднаних територіальних громадах. Кандидатів зареєстровано багато, як і політичних партій. Я побував в усіх наших ОТГ. Враження у мене, відверто скажу, позитивні: соціальні об'єк­ти у належному стані, там чисто і тепло і дороги ремонтуються. В одному тільки Народицькому районі реалізується 21 проект. Тому люди, які разом стали до роботи, не боячись труднощів, демонструють плоди своєї праці, які й так видно. Я звертаюся до жителів області із закликом бути активними 18 грудня та обрати дійсно достойних людей, не бути байдужими, проявити високий рівень свідомості.  Багато хто виступає проти реформування місцевого самоврядування. Вважає реформу несвоєчасною, недопрацьованою. Та я іншої думки. Місцеве самоврядування має глибоке і давнє коріння і сягає часів Київської Русі та Запорозької Січі. Це одна з найкращих форм правління, де люди обирають свого лідера. Адміністративно-територіальна реформа повинна була відбутися в Україні давно, бо це відкриває шлях для повно­цінного і якісного розвитку.

Ми живемо ще за сформованим устроєм 60-х років минулого століття, а це аж ніяк не відповідає сьогоднішнім реаліям. Проводити реформи завжди непопулярна та часто і невдячна справа. Завжди знайдуться противники змін, ті, хто боїться щось перекроювати. Та без цього ніяк нам не вибратися на абсолютно новий сучасний рівень цивілізаційного розвитку. От, скажімо, та сама Польща, колишня НДР та й багато інших східних країн, які належали до так званого соцтабору, сьогодні живуть набагато краще нас. Ми маємо вчитися у кращих.

- Яку ж роль відіграватимуть державні адміністрації, які досі працюють у районах?

- На мою думку, якраз децентралізація допоможе людям краще орієнтуватися у тому, до кого звертатися за допомогою у вирішенні проблем, адже пройде ще небагато часу, і державні адміністрації все ж перестануть діяти, а це поставить крапку у дублюванні повноважень органами влади і посилить роль рад, які працюватимуть за спрощеною системою.

- Як ви вважаєте, чи зміниться відтепер політична риторика кандидатів, які боротимуться за голоси виборців?

- Так, безперечно. Реформування місцевого самоврядування змушує замислитися людей, які тепер йтимуть на вибори та бажатимуть бути у владі. Одними тільки обіцянками кандидат людей не підкупить. Люди вже вимагатимуть реальних дій і запитають з того, кому довірили представляти свої інтереси. Відсидітися у кріслі нікому не вдасться, бо закон змінить відношення до самого виборчого процесу. Треба розуміти рівень відповідальності і перед людьми, і перед державою. Вчитися, дізнаватися, запозичувати досвід. Наведу приклад, достойний поваги. Сільський голова с. Васи­лівка Житомирського району Петро Васильович Андросович 36 років підряд обирається головою громади. От вам доказ беззаперечного лідерства та авторитету. І я дуже хочу, аби більше не повторювалися історії деяких сільських рад, де після виборів сільський голова жодного разу не з'являється перед громадою і подякувати людям за довіру забуває. Сподіваюся, в органах місцевого самоврядування не працюватимуть ті, хто й гадки не має, у чому полягає ця робота. Беззаперечно, що потрібно починати вчитися організації територіальної влади та працювати за новими законами. Адже робота новостворених об'єднань повинна бути максимально наближеною до життєвих потреб їхніх жителів і в них повинні зосередитися усі послуги. Повну версію читати ТУТ.

Область:

Житомирська область

Source:

Газета «Ехо»

Share the news:

Read more:

29 March 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 March 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 March 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 March 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...