На Рівненщині відкрили перший в Україні ЦНАП у сільській місцевості

У четвер 10 листопада в Миляцькій об’єднаній територіальній громаді Рівненської області спільний Проект ЄС / ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) у партнерстві з Миляцькою сільською радою офіційно відкрив відремонтоване приміщення Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Відтепер понад 7,5 тисяч мешканців громади швидко та якісно отримуватимуть адміністративні послуги за спрощеною та доступною системою.

Капітальний ремонт ЦНАПу, а також закупівля необхідних меблів та оргтехніки, було здійснено в рамках реалізації пілотного проекту ЄС/ПРООН МРГ щодо створення ЦНАП та покращення умов центрів надання адміністративних послуг у 2-х новостворених об’єднаних територіальних громадах у двох відібраних областях – Тернопільській та Рівненській. Загальна вартість мікропроекту по створенню ЦНАП у Миляцькій об’єднаній громаді становить близько 1 млн. 286 тис. грн., з них кошти Проекту ЄС/ПРООН – понад 670 тис.грн., частка сільської ради – близько 560 тис.грн., а частка обласної ради – 50 тис. грн. У новому сучасному ЦНАПі планується надання соціальних та адміністративних послуг, а також послуги з реєстрації прав на нерухоме майно та реєстрації бізнесу.

"Ми маємо честь відкривати сьогодні перший в Україні ЦНАП саме в сільській місцевості. Відкриття даного центру є фактичним та ілюстративним результатом упровадження реформи децентралізації в країні, а також велика можливість для громади отримувати всі необхідні адміністративні послуги в одному місці. Окрема подяка за це ЄС і ПРООН які разом із нами вже 9 років активно допомагают людям на Рівненщині," - під час відкриття наголосив губернатор Рівненщини Олексій Муляренко.

Голова Миляцької об'єднаної територіальної громади Федір Хлебович зауважив, що створити такий центр було визначено пріоритетним напрямком громади: "Тепер замість віддалених районів люди відвідуватимуть цей єдиний та зручний комплекс. Особлива подяка людям членам громади, які зрозуміли, що зміни потрібні знизу. А владі потрібно бути ближче до людей".

Також, запідтримки спільного проекту ЄС/ПРООН МРГ було відкрито відділення ЦНАПу в селі Жадень. Відтепер місцеві жителі можуть оформити свідоцтво про шлюб або народження дитини, зареєстрвати приватне підприємстов та багато іншого не виїжджаючи з села.

Основною метою даного пілотного проекту є розробка ефективної моделі діяльності ЦНАПів в об’єднаних територіальних громадах, створення спиятливих умов для розвитку місцевих соціальних послуг, запровадження електронного документообігу, підтримка місцевих структур самоврядування в процесі децентралізації. Милятська та Шумська об’єднані територіальні громади були відібрані Проектом ЄС/ПРООН МРГ для створення центрів надання адміністративних послуг на конкурсній основі за такими критеріями: технічне виконання, найшвидші часові рамки, гарантії зобов’язань з боку місцевої влади, забезпечення продовження надання послуг після завершення ремонтних робіт.

Область:

Рівненська область

Громади:

Миляцька сільська об’єднана територіальна громада Миляцька територіальна громада

Source:

«Рівне 1»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...