У Волоківській об`єднаній громаді знають, як розпоряджатися грошима

Фактично чи не кожна об`єднана громада не лише на Буковині, а й в Україні заявляє – ми йдемо поперед закону. Адже у процесі об`єднання виникало чимало питань, відповідей на які не міг дати ніхто. Втім, як каже голова Волоківської ОТГ Валентин Глопіна, єдиний вихід – рухатися вперед, а не тупцювати на місці, чекаючи, поки влада ухвалить бодай якийсь закон.

Власне, у Волоківській громаді, до якої входять три села – Валя Кузьмина, Волока та Грушівка, так і роблять. За час існування громади спільними зусиллями тут вдалося зробити чимало корисного, зокрема майже завершити будівництво двох важливих об`єктів – садочка та ФАПу.

За кошти Мінрегіону громада нині добудовує садочок та ФАП – залишилося лише перекрити дахи будівель

Юрисконсульт Волоківської сільської ради Василь Паламарюк розповідає, що цього року з’явилася можливість отримати кошти з Мінрегіону – 4,2 мільйона гривень. Однак за умови, аби за отримані гроші закінчили об`єкти, на які їх спрямували, до кінця року.

- Їх є два – це ДНЗ «Веселка» у Валя Кузьмині та ФАП у селі Грушівка, - каже В. Паламарюк. – Кошти поділили таким чином, що 2 мільйони гривень отримав дитсадок, і 2,2 мільйона ФАП. Власне, дитсадок на дві групи побудували з нуля. Це ще старий проект, який, з певних причин, не отримав кошти. І завдяки тому, що з`явилася можливість отримати гроші через об`єднання громад, ми кілька разів їхали до Києва, і випросили, аби ці кошти нам дозволили реалізувати не на один об`єкт, адже це викликало б соціальне обурення. Тому направили кілька клопотань до Верховної Ради та Мінрегіону, і вони дозволили нам розпочати будівництво в двох селах. Адже кошторис одного проекту –  6 мільйонів, іншого – 5 мільйонів. І в будь-якому разі ми б не закінчили ані один, ані інший об`єкт. ФАП, до речі, теж будували з нуля. Роботу розпочали на початку літа, і нині уже добудовують другий поверх.

Єдине, що залишається зробити – перекрити будівлі. Однак на це потрібні кошти.

- Ми писали прохання, щоб субвенцію нам перерахували раніше, хоча б у жовтні, аби якісно могли зробити роботи. Нам ВР відмовила, адже бюджет запланований. Не знаю, яким чином повинна відбуватися робота у зимовий період, щоб якісно освоїти кошти. Ми в листопаді отримаємо транш, і у листопаді повинні ж їх освоїти. У грудні отримаємо  - у грудні повинні освоїти. Але чому не звертають уваги на те, що у листопаді та грудні бетонні роботи не можуть бути якісними, і нас фактично змусять робити неякісну роботу? А якщо ми їх відразу не освоїмо, то в кінці року будемо вимушені їх повернути, - підсумовує В. Паламарюк.

Область:

Чернівецька область

Громади:

Волоківська сільська об’єднана територіальна громада Волоківська територіальна громада

Source:

«Погляд»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...