У Ратнівському районі на Волині визріває ще одна територіальна громада

Самодостатнім міні райцентром назвав село Велимче Ратнівського району Валентин Малиновський, який побував тут як фахівець з адміністративної реформи Волинського регіонального відділення Асоціації міст України. Тут, на його думку, цілком можливе створення об’єднаної територіальної громади. З цим погоджуються жителі села і сільський голова Анастасія Павлович, яка і виступила з цією ініціативою. Рік очолює сільську громаду молода енергійна 25-річна юристка, до цього працювала у Ратнівському відділенні Пенсійного Фонду України.

З великою відповідальністю вона ставиться до своїх повноважень і прагне якнайкраще виправдати сподівання громади: «Велимче село специфічне, цікаве, 3000 населення. У школі 444 учні, 102 дітей відвідують дитячий садок. Працює амбулаторія в приміщенні колишньої другої районної лікарні. А місцевий пункт невідкладної допомоги обслуговує села не тільки Ратнівського району, але і сусідніх: Камінь – Каширського і Старовижівського. За допомогою району і сільського бюджету ми засвітили 50 вуличних ліхтарів. І асфальт допомогли з району підлатати. Хоча це дорога обласного значення, але ми вирішили не чекати і своїми силами за допомогою коштів району зробили для людей. Люди бачать роботу і підтримують. А ми намагаємося не чекати подачок, а самі шукаємо кошти, спонсорів, звертаємося до районної влади, беремо участь у міжнародних грандових проектах».

При Велимченській сільській раді працює громадська організація «Сонечко», яка зуміла виграти гранд для реконструкції садочка. І що цікаво, як тільки у 2013 році відбудували садочок, зросла у селі народжуваність. Навіть ясельна група є. Інший корпус дошкільного навчального закладу відновили за кошти благодійників.

Єдина проблема, як розповідає Анастасія Павлович, частина бізнесу не легалізована: «З цим ми будемо боротися. І бюджет буде не 300 тисяч грн., а 700 тисяч як мінімум. На жаль, чоловікам у нас не має роботи, тому вони виїжджають на заробітки, але повертаються з грошима і тут будуються. Молодь залишається, навчаються у ВНЗ землевпорядники і архітектори, і повернуться до нас. Тому у кваліфікованих кадрах проблем не буде, головне добре їм платити. Я загорілася об’єднанням давно. До Ратно нам 35 км, але ми не могли втратити шанс бути окремою громадою. Люди цікавляться об’єднанням, навіть питають старші: «А Велимчанська ОТГ буде?». Першою чергою візьмемося за інфраструктуру, поки в нас не буде гарних доріг, до нас інвестор не приїде, треба створити привабливе середовище для бізнесу, від якого і громада житиме багатше. Адже свого часу у Велимче був цегельний завод і льонзавод. Все можна відновити, якщо є бажання, натхнення і віра людей. У нас все це є».

Анастасія Павлович каже, що бачить в громаді Датинську і Замшанівську сільські ради Ратнівського району та Видрічівську і Бузаківську Камінь-Каширського. Якщо ці сільські ради об’єднаються, то буде 9 тисяч населення.

Поки що в Перспективному плані створення ОТГ у Волинській області Велимчанської громади немає, але її можуть внести, запевнили фахівці з адміністративної реформи Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Гром та Валентин Малиновський. Вони порадили спочатку утворити ОТГ з селами одного адміністративного району, а після прийняття Закону про спрощену систему доєднання сіл з інших районів, приєднати і села Камінь – Каширського району, які бажають увійти до Велимчанської ОТГ.

 «У нас майже у кожному районі є громади, яким територіально вигідніше приєднатися до ОТГ з іншого району, - каже Валентин Малиновський. - Уже півтора року чекає на Закон про можливі зніми територіальних меж Оваднівська громада».

 А ось Василь Гром радить: «Під час об’єднання треба брати до уваги не лише бюджетний аспект, а й інфраструктурно–управлінський. Вас при створенні Забродівської ОТГ відрізали від Ратного, то це і на краще, ви стали своєрідним анклавом, але життєздатним».

З цим погодилися і керівники місцевих громад, які хочуть об’єднатися з Велимчанами, і приїхали, щоб побачити, чим багате село.

Іван Кобук, Датинський сільський голова, розповідає про своє бачення майбутнього: «Ми в такому місці, що можемо і до Камінь-Каширського, і до Старовижівського районів, але хотіли до Ратного, правда туди 40 кілометрів. На 4 сходах селян вирішили до Велимча. Тут 4 км. У селі проживає 930 людей, 118 школярів, 38 вихованців дитсадочка. У нас немає забудовників. Виїжджають люди».

6 сільських рад Камінь-Каширського району готові до об’єднання. Як повідомила сільський голова Бузак: «У селі були протиріччя. Не всі одноголосно за об’єднання. Є села, що категорично проти. Я приїхала, щоб побачити і почути, що буде. Нам треба об’єднуватися».

Здається, сільські громади Волині все більше усвідомлюють, що, оскільки кінцевою датою децентралізаційного процесу є 2017 рік, то якщо вони не об`єднаються добровільно до кінця наступного року, у 2018 році Верховна Рада зробить це примусово.

Область:

Волинська область

Source:

«Волинська правда»

Share the news:

Read more:

28 March 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 March 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 March 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 March 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...